Hlavní obsah

Byli jsme pohřbeni, popsal přeživší velkého sesuvu půdy u Seattlu

Seattle
Aktualizováno

Počet obětí sobotního sesuvu půdy v americkém státě Washington stoupl na osm. Záchranáři našli v neděli v bahně a sutinách dalších pět těl. Několik dalších lidí utrpělo těžká zranění a 108 osob zůstává nezvěstných. Pátrání pokračuje. Utrhla se půda o tloušťce 54 metrů a bahno zavalilo oblast 2,6 kilometru čtverečního.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sesuv půdy ve státě WashingtonVideo: Reuters

 
Článek

Podmáčená půda se po silných deštích sesunula asi 90 kilometrů severně od Seattlu u městečka Oso. V zasažené oblasti, na jejímž místě stála bývalá rybářská vesnice, poničil sesuv 35 domů. Zavalena je i silnice.

Svědek Paulo Falcao popsal listu Daily Herald, jak musel rychle zabrzdit, aby se zachránil: „Viděl jsem jen tmu valící se přes silnici. Všechno zmizelo během tří sekund.”

Další svědek Robin Youngblood dodal pro The Seattle Times: „Najednou tu byla zeď bahna. Pak zasáhla dům a válcovala nás. Dům byl v troskách. Byli jsme pohřbeni pod věcmi a museli jsme se prohrabat ven.”

 Rostoucí počet obětí

Šéf hasičů okresu Snohomish Travis Hots nejprve informoval, že jeho lidé se dostali k místu sesuvu a nalezli v bahně jedno tělo. Dodal, že záchranáři, kteří místo osobně prohledávali, „nezaznamenali žádné známky života“.

Již v sobotu ale záchranáři potvrdili úmrtí tří lidí, dva lidi zabil sesuv na místě, jeden ze zachráněných později zemřel v nemocnici. Šerif v neděli později informoval o nálezu dalších pěti těl.

Foto: Pool, Reuters

Masivní sesuv půdy zablokoval dálnici poblíž města Oso a poničil na tři desítky domů.

Podle Hotse se počet obětí bude pravděpodobně dále zvyšovat. V neděli se muselo pátrání za soumraku přerušit, protože vrstva bahna silná zhruba pět metrů je velmi zrádná. Někteří záchranáři se v něm propadali až po prsa a museli být sami zachraňováni.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

V některých místech údajně vrstva bahna dosahovala až 18 metrů.

Kritický zůstává stav čtyř lidí včetně šestiměsíčního chlapce a jednaosmdesátiletého muže, kteří leží v nemocnici v Seattlu.

Sesuv zablokoval místní dálnici i řeku, takže také způsobil záplavy. Museli být evakuováni obyvatelé obce North Fork, protože místní řeka Stillaguamish hrozila vylitím v důsledku nahromaděných sutin.

Půda v oblasti byla již dříve označena za nestabilní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám