Hlavní obsah

NSA si nahrávala všechny telefonáty v cizí zemi

Washington

Americká vláda vyvinula systém, který umí nahrávat všechny telefonáty ve vybrané cizí zemi. Národní bezpečnostní agentura (NSA) program nazvaný Mystic vytvořila v roce 2009. Systém začal veškeré telefonáty proti první určené zemi zaznamenávat o dva roky později. S odkazem na dokumenty vynesené bývalým technikem CIA Edwardem Snowdenem to uvedl deník The Washington Post.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Jenom to podtrhuje, co je v sázce v nynější debatě o hromadném sledování,“ komentoval zprávu pro agenturu Reuters Jameel Jaffer z Americké unie občanských svobod.

Bílý dům komentář odmítl. „Je obecným pravidlem, že konkrétní nařčení nekomentujeme,“ uvedl mluvčí Jay Carney.

Sledovanou zemi zatím nejmenovali

Systém umí zaznamenat veškeré telefonáty uskutečněné ve vybrané zemi a uložit je do paměti na 30 dnů. Zpravodajské služby je tak mohou zpětně dohledat a pracovat s nimi. Po zmíněné době se záznamy smažou, čímž se uvolní paměťová kapacita pro nová data.

Plné kapacity vůči jedné konkrétní zemi, kterou The Washington Post na žádost americké vlády zatím nejmenoval, dosáhl systém poprvé v roce 2001. NSA však už měla rozpracované plány na rozšíření operace do dalších zemí.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Edward Snowden, který se před vydáním do USA od svého loňského útěku skrývá v Rusku, mezitím v úterý prostřednictvím videa vystoupil na konferenci o technologiích ve Vancouveru. Ve svém projevu slíbil, že další odhalení o praktikách amerických tajných služeb budou následovat. „Některé nejdůležitější zprávy teprve přijdou,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám