Hlavní obsah

USA vyhošťují syrské diplomaty a ruší ambasádu s konzuláty

Washington
Aktualizováno

Spojené státy v úterý nařídily uzavření syrské ambasády ve Washingtonu a dvou konzulátů na svém území. Američané oznámili syrským zaměstnancům těchto úřadů, že mají neprodleně opustit USA. Americká diplomacie tímto krokem hodlá podle agentury Reuters zmrazit diplomatické styky s režimem syrského prezidenta Bašára Asada.

Foto: SANA/Handout via Reuters, Reuters

USA žádají odstoupení syrského prezidenta Bašára Asada

Článek

Uzavření se vedle ambasády ve Washingtonu týká rovněž konzulátů ve státech Michigan a Texas.

"Rozhodli jsme se, že je nepřijatelné, aby jednotlivci jmenovaní tímto režimem vykonávali diplomatickou či konzulární činnost ve Spojených státech," uvedl v prohlášení zdůvodňujícím dnešní krok zvláštní americký vyslanec v Sýrii Daniel Rubinstein.

Podle něj chce Washington opět navázat se Sýrií diplomatické vztahy na standardní úrovni, pokud se syrský prezident Bašár Asad vzdá moci.

USA stojí od počátku syrské krize na straně opozice, s Damaškem ale diplomatické vztahy dosud zcela nerozvázaly. Americké velvyslanectví v Damašku je však od února 2012 uzavřeno. Americké zájmy v Sýrii nyní zastupuje ambasáda České republiky.

Začátkem března Washington omezil pohyb syrského zástupce při OSN Bašára Džaafarího po území USA. Syrský diplomat se nyní nesmí vzdalovat více než 40 kilometrů od centra New Yorku. Motivem prý byly obavy z toho, aby nešířil po zemi Asadovu propagandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám