Hlavní obsah

Přijde závažná odpověď, pohrozil Kerry Moskvě kvůli Krymu

Washington

Rusko se dočká „série vážných kroků“ ze strany Spojených států a Evropské unie, pokud se v neděli na Krymu uskuteční referendum o odtržení, které ukrajinská vláda neuznává. Ve čtvrtek to v Kongresu prohlásil šéf americké diplomacie John Kerry.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ministři zahraničních věcí USA a Ruska John Kerry (vlevo) a Sergej Lavrov

Článek

„Pokud neuvidíme ani náznak možnosti pokročit a vyřešit tuto záležitost, přijde série velmi závažných kroků v Evropě i tady,“ prohlásil Kerry během senátního jednání o rozpočtu jeho resortu pro příští rok.

Ministr doufá, že takový scénář nenastane a USA nebudou přijímat sankce. Věří v dohodu se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, s nímž se sejde v pátek v Londýně.

Telefonicky spolu mluvili už ve čtvrtek. Podle Kerryho probírali „ruské a americké návrhy na normalizování atmosféry a ustavení občanského klidu“ na Ukrajině.

Západ hrozí sankcemi

Spojené státy opakovaně odmítají ruské vměšování na Krymu a podporují novou vládu na Ukrajině. Prezident Barack Obama už dříve řekl, že referendum o připojení k Rusku, které krymská samospráva vyhlásila jednostranně, by představovalo porušení mezinárodního práva. [celá zpráva]

Podobně prezident hovořil ve čtvrtek, když v Bílém domě přijal ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka. [celá zpráva]

USA i EU hrozí Rusku sankcemi. Unie už zastavila jednání s Ruskem o vzájemném obchodu a vízech. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek Moskvu varovala, že jí hrozí „obrovská“ politická a ekonomická škoda, pokud nepřehodnotí svůj postup vůči Ukrajině, jehož územní celistvost narušuje.

Reklama

Související články

Ukrajina na Krymu vojensky nezasáhne

Ukrajina nezasáhne vojensky, aby zabránila připojení Krymu k Rusku, protože se rozhodla pro ochranu své východní hranice. Řekl to v úterý podle agentury AFP...

Výběr článků

Načítám