Hlavní obsah

Odsoudili ho k smrti - po 26 letech zjistili, že nic neudělal

Novinky, rei
Angola
Aktualizováno

Americké úřady zprostily viny 64letého muže, který posledních 26 let čekal ve vězení na to, až ho popraví. Justice nyní uznala, že vraždu klenotníka v roce 1983 nespáchal. Glenn Ford si z řady lidí, které v USA po letech propustili, odpykal jeden z nejdelších trestů.

Foto: AP Photo/WAFB-TV 9, ČTK/AP

Glenn Ford

Článek

Ford čekal na vykonání popravy od srpna 1988. Od počátku tvrdil, že vraždu 56letého klenotníka Isadora Rozemana, pro něhož čas od času pracoval, nespáchal.

S konečnou platností ho viny v pondělí zprostila okresní soudkyně Ramona Emanuelová, když na základě nových zjištění uznala, že Ford na místě činu v době vraždy vůbec nebyl.

„Jsme velice potěšeni, že byl Glenn Ford očištěn, a jsme vděčni za to, že ho obžaloba a soud propustily s takovou rozhodností,“ uvedli jeho právníci.

Proces, který vedl k Fordově odsouzení, podle nich poznamenalo neústavní ignorování důkazů včetně svědectví informátora i špatně odvedená práce vyšetřovatelů. Vražedná zbraň se nikdy nenašla a zločin neměl žádného očitého svědka. Na Forda ukázala jedna nepřímá svědkyně, která však později své obvinění odvolala.

Neskrýval hořkost

Věznici v Angole ve státě Louisiana opustil Ford v úterý. „Moje myšlenky jsou rozběhnuté do všech stran, ale je to dobrý pocit,“ prohlásil po propuštění Ford a dodal, že má také vztek, protože mu život nespravedlivě protekl mezi prsty.

„Třicet let, třicet let mého života, jestli ne celý život. Nemůžu se vrátit a dělat něco, co jsem měl dělat, když mi bylo 35, 38, 40 roků. Když jsem odcházel, byli moji synové ještě děti. Teď jsou z nich dospělí muži s vlastními dětmi,“ poznamenal.

Podle agentury AP má neprávem odsouzený člověk v Louisianě nárok na odškodné 25 000 dolarů za každý rok, který strávil ve vězení, maximálně však 250 000 dolarů. Za to, že přišel o životní příležitosti, dostane ještě 80 000 dolarů. Fordovi by tak měli vyplatit 330 000 dolarů, tedy zhruba 6,5 miliónu korun.

Jen v Louisianě podle serveru BBC čeká na vykonání popravy 83 odsouzených mužů a dvě ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám