Hlavní obsah

Zakladatele narkokartelu La Familia zabili, ale až napodruhé

– Ciudad de Mexico

Mexické bezpečnostní síly v neděli zastřelily mocného mexického narkobarona Nazaria Morena (43), známého jako El mas loco (ten nejbláznivější). Vláda přitom jeho smrt oznámila už v roce 2010, tehdy se ale nenašlo jeho tělo, pak se ale ukázalo, že žije. Totožnost mrtvého byla potvrzena na základě otisků prstů.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Morenovu totožnost potvrdily otisky prstů.

Článek

„Na základě analýzy otisků prstů jsme na sto procent potvrdili, že to byl Nazario Moreno Gonzales,“ řekl šéf vyšetřovaní federální prokuratury Tomás Zerón.

Mexická vláda přitom už v roce 2010 oznámila, že Morena zabili vojáci ve státě Michoacán, který byl jeho tradiční baštou. Tehdy však nebyla po přestřelce nalezena jeho mrtvola.

Morena už nějakou dobu policisté sledovali. „V neděli ráno byl objeven,“ uvedl příslušník federálních bezpečnostních sil Alejandro Rubido s tím, že Morena vojáci našli ve vesnici Timbuscatio v odlehlé horské oblasti Michoacánu: „Když byl vyzván, aby se vzdal, zahájil palbu a byl zabit.“

Moreno založil jeden z největších mexických drogových kartelů La Familia, ovládající značnou část západního pobřeží Mexika. Byl známý svou brutalitou. V roce 2006 jeho lidé vhodili několik uťatých hlav do jedné diskotéky ve městě Uruzapán v Michoacánu.

Přežil svou smrt

V roce 2010 oznámily mexické úřady, že byl zabit. Brzo se však začalo ukazovat, že tomu tak být nemusí. La Familia sice byla po jeho smrti oslabena, ale její post zaujali brutální Templářští rytíři, kteří začali využívat náboženských symbolů, aby získali příznivce. Ovládli trh s drogami, zaměřovali se především na amfetaminy. Nejbláznivějšího považovali za svého duchovního vůdce.

„Anonymní tipy naznačovaly, že Moreno nejen žije, ale nadále vede zločinecký gang, který se zaměřoval na vydírání, únosy a další zločiny,“ řekl Rubido.

Rána pro narkomafii

Pro mexickou vládu to je další vítězství v krátké době v jejím boji s narkomafií. Koncem února se mexickým a americkým jednotkám podařilo zadržet nejhledanějšího drogového bosse na světě Joaquína Guzmána, přezdívaného Prcek (El Chapo). Ten stál v čele narkokartelu Sinaloa považovaného za jednu z největších zločineckých organizací na světě. Pašoval drogy do více než padesáti zemí. [celá zpráva]

Guzmán byl zatčen, z vězení se mu však podařilo v roce 2001 uprchnout v koši na prádlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám