Hlavní obsah

Americká vláda usnadnila obchodování s konopím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy v pátek vydala pokyny, které usnadní bankovní operace legálním obchodníkům s marihuanou. Obchodování s marihuanou pro lékařské účely je v některých amerických státech legální, k osobnímu použití se prodává marihuana legálně jenom v Coloradu. Podle federálních amerických zákonů je marihuana stále ilegální.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministr spravedlnosti Eric Holder rozeslal federálním prokurátorům pokyn, aby nestíhali banky operující s prodejci marihuany, pokud půjde o operace legální z hlediska daného státu a pokud tito prodejci nebudou drogu nabízet nezletilým nebo s ní obchodovat mimo vlastní stát.

Podle agentury Reuters má pokyn prodejcům usnadnit a zpřístupnit bankovní služby jako vedení běžného a spořicího účtu obchodům s marihuanou, které většinou obchodují v hotovosti.

Prezident Obama i ministr Holder dali najevo, že nehodlají být v případě konopí příliš přísní, ale současná zpráva podle Reuters svědčí o tom, že se zdráhají zajít příliš daleko. V amerických právních kruzích totiž existuje značná nechuť vůči legalizaci marihuany.

Colorado hodlá na jaře následovat stát Washington, kde se mají také otevřít obchody nabízejících marihuanu. Občané obou těchto států se pro legalizaci marihuany vyslovili v referendu. Vláda už rozhodla o tom, že uživatele v Coloradu a Washingtonu stíhat nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám