Hlavní obsah

Sněhová bouře ochromila jih USA, silnice pokryl černý led

Jih Spojených států čelí další vlně mrazů. Sněhová bouře provázená mrznoucím deštěm postihla především Georgii a obě Karolíny. Bez proudu je na 200 tisíc odběratelů, uvedly tři energetické společnosti pro USA Today. Zrušeno muselo být 3000 letů, k čemuž přispěl silný vítr, a silnice jsou většinou prázdné, protože se na nich tvoří nebezpečný černý led.

Foto: David Tulis, ČTK/AP

Silničáři se snaží zprůjezdnit dálnici v Atlantě.

Článek

Kvůli sněhu a zledovatělým silnicím došlo v jižních státech k desítkám dopravních nehod, při nichž zemřelo nejméně šest lidí. Dva lidé nepřežili nehody ve státě Mississippi, další tři na severu Texasu. Smrtelné následky měla i havárie v Dallasu, kde v noci na úterý zemřel hasič, do něhož během zásahu u nehody na namrzlé silnici narazilo jiné auto.

Po celých Spojených státech bylo dosud zrušeno 2700 letů a stovky z nich nabraly zpoždění. Nejvíce je postiženo nejrušnější světové letiště v Atlantě.

První vlna zimního počasí přišla v úterý, kdy sníh a led pokryly části Texasu, Louisiany a severní oblasti Mississippi, Alabamy a Georgie. Druhá vlna přinesla v noci na středu déšť se sněhem, který začal ráno pod náporem chladného větru mrznout a pokrývat silnice a stromy ledovou vrstvou.

Foto: Bill Johnson, ČTK/AP

Rosemary Bennettová prochází za sněhové bouře Greenville ve státě Mississippi.

„Bouře postupuje,“ řekl meteorolog Bruce Terry a varoval: „Takové množství mrznoucího deště může být zničující. Může lámat stromy a strhávat elektrické vedení.“

„Černý led“ není vidět

Silničáři vyzývali řidiče, aby nevyjížděli. Varovali před „extrémním černým ledem“, což je ledovka, která však není vidět, protože je průhledná a vozovka působí, jako by byla jen vlhká.

Guvernér Georgie Nathan Deal vyhlásil stav nouze v 91 ze 159 okresů především kvůli námraze: „Je to jedna z nejhorších bouří matky přírody, která nás může zasáhnout. Silničáři se snaží zprůjezdnit alespoň páteřní komunikace, ale přesto okolí Atlanty působí jako města duchů. Lidé, kteří se předzásobili, dbají pokynů úřadů a zůstávají doma. Zavřené jsou školy i většina úřadů.“

Podle Národní meteorologické služby může mít zimní počasí na Georgii nevídané dopady a jde podle ní o „událost historických proporcí“.

„Tohle není bouře, kterou jsme zažili přede dvěma týdny, když jsme si hráli ve sněhu a stavěli sněhuláky. Toto je ledová bouře,“ prohlásila guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová.

Místy má vrstva ledu až dva centimetry.

Reklama

Výběr článků

Načítám