Hlavní obsah

NSA zhatila Schröderovi a Putinovi plán s eurem

Právo, vpl

Někdejší německý kancléř Gerhard Schröder a tehdejší ruský prezident Vladimir Putin počátkem roku 2008 zvažovali, že by euro nahradilo dolar jako klíčovou měnu v bilaterálním obchodě se surovinami. S odvoláním na dokumenty americké tajné služby NSA, jež tou dobou už šest let odposlouchávala Schröderův mobil a sledovala jeho elektronickou poštu, to nyní napsal týdeník Focus.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin a Gerhard Schröder na snímku z roku 2003

Článek

Analýza faktu, že Schröder a Putin vedou diskrétní sondážní rozhovory, tvořila nejdůležitější část dokumentů, které američtí agenti předali ministryni zahraničí USA Condoleeze Riceové.

Ta se v Berlíně zastavila před cestou na Světové ekonomické fórum v Davosu 22. a 23. ledna 2008. Washington reagoval na plán Schröder–Putin podrážděně. Kdyby přišel o dolar, varovali analytici, mohlo by to vést k nevypočitatelným důsledkům.

Případ převzalo ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA, do jehož působnosti spadá ochrana před útoky na měnu.

Jedenáctého února 2008 zveřejnilo a prostřednictvím mezinárodních tiskových agentur rozšířilo varování před útokem na americkou měnovou dominanci a na dolar.

NSA kancléře špiclovala dál – kvůli Gazpromu 

„Schrödera jsme tak diskrétně odradili od dalšího snažení,“ uvedl americký diplomat obeznámený s podrobnostmi případu.

Přitom NSA tedy špiclovala Schrödera i poté, co v listopadu 2005 po osmi letech a prohraných volbách opouštěl kancléřský úřad.

Zájem vzrostl po březnu 2006, kdy se Schröder na návrh svého přítele Putina stal předsedou správní rady firmy Nord Stream.

Podnik, mezinárodní energetické konsorcium ovládané ruským Gazpromem, v té době plánoval a stavěl 1224 kilometrů dlouhý plynovod po dně Baltského moře do Greifswaldu.

Tajné služby špiclují hlavní zdroj ruských příjmů

„Americké tajné služby sledují a analyzují ruský sektor nerostných surovin jako nepostradatelný zdroj příjmů a základ Putinova mocenského systému,“ uvedl Focus.

Poblíž Schrödera tudíž identifikovaly starého známého z dob studené války. Jednatel Nordstreamu Matthias Warnig byl do roku 1989 kapitánem východoněmecké rozvědky a jako agent ve zvláštním nasazení působil v Deutsche Bank v Düsseldorfu.

Americký list The Wall Street Journal jeho příběh zveřejnil – a Warning se musel poroučet.

Reklama

Výběr článků

Načítám