Hlavní obsah

Agentura AP stáhla fotky Castra, někdo je retušoval

Právo, aa
Havana

To, co je běžné v časopisecké fotografii, je pro dokument nepřípustné, tak zdůvodnila agentura Associated Press (AP) rozhodnutí vyřadit z archívu sedm retušovaných snímků někdejšího kubánského lídra Fidela Castra. Věci by nikdo nevěnoval pozornost, kdyby nešlo hned o dva Castry – o Fidela a jeho syna Alexe.

Foto: ČTK/AP

Snímky jsou na první pohled stejné, na tom levém ale vede do Castrova ucha kabel.

Článek

„Dospěli jsme k závěru, že několik fotografií Fidela Castra bylo upraveno. Vymazávání detailů z fotografie je zcela nepřijatelné,“ vysvětlil viceprezident AP Santiago Lyon.

Jde o snímky z Castrových setkání s argentinskou prezidentkou Cristinou Fernándezovou a dalšími účastníky nedávného latinskoamerického summitu v Havaně. AP je obdržela od kubánského vládního studia Estúdios revolución, rovněž ale od svého autora. Tím byl Fidelův syn Alex, fotograf kubánské státní agentury.

V obou sadách je sotva postřehnutelný rozdíl: na té druhé, autorské (na snímku vlevo), je při pozorném pohledu vidět slabý kabel vedoucí do Fidelova ucha, zjevně k naslouchacímu přístroji. To je nedůstojné, pomyslel si zřejmě kdosi snaživě a naslouchadlo před odesláním snímků agentuře vyretušoval.

Foto: Alex Castro, ČTK/AP

Na snímku vlevo vede do Castrova ucha kabel, což zřejmě někdo považoval za nedůstojné a vyretušoval ho. Dole je detail snímku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám