Hlavní obsah

Chávezovy dcery si dál lebedí v rezidenci, prezident musí bydlet jinde

Právo, aa

„Infantky“, jak Venezuelané ještě za života kontroverzního prezidenta Huga Cháveze nazývali jeho dvě dcery kvůli velkopanskému chování, už dávno odložily smutek. Naplno si užívají života s venezuelskou zlatou mládeží.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Venezuelský prezident Maduro bydlí jinde, prezidentskou rezidenci okupují dcery bývalé hlavy státu.

Článek

Z luxusní prezidentské rezidence La Casona na okraji Caracasu téměř každý večer zní hluk bouřlivého večírku. Komplex v neokoloniálním stylu nabízí bazén, kinosál, řadu reprezentačních salónků i místnost pro zasedání vlády, připomíná španělský mírně bulvární deník ABC.

Problém je v tom, že v rezidenci, sloužící už 50 let jako sídlo venezuelských prezidentů, měl už devět měsíců bydlet současný titulář Nicolás Maduro.

Jenže děti minulého prezidenta a jeho první ženy Nancy Colmenaresové, pocházející z chudých poměrů, Rosa Virginia, María Gabriela i benjamínek Hugo junior se nechystají opustit komplex, i když je k tomu Maduro opakovaně vybídl.

Maduro jako Chávezova ozvěna jen opatrně, první dáma země Cilia Floresová důrazně, ale také marně. Madurovi tak zatím bydlí v sídle určeném viceprezidentovi Jorgemu Arrezagovi.

Viceprezident nemá kde bydlet

Ten ale podle španělského listu mlčí, přestože do „své“ vily nemůže − Chávez byl jeho tchán a právě paní Arrezagová čili Rosa Virginia Chávezová „řádí“ v tatínkově vile.

Jiní ale nemlčí. Podle ABC nejsou z večírků nadšené restaurace a dodavatelé pizzy, hamburgerů a nápojů. Infantky si od nich objednávají denně, ale platit faktury zapomínají, a tak některé firmy už na jejich objednávky nereagují. Stejně se tu a tam ozve bručení z uměleckých agentur, po nichž Chávezovy dcery automaticky vyžadují tři desítky „volňásků“ na každou významnější společenskou událost.

Kdo je v zemi pánem

Kupodivu prostřední María Gabriela, která prý měla k Chávezovi nejblíže a byla patřičně rozmazlená, se po otcově smrti uchýlila do vlastního domu v tiché čtvrti s tím, že potřebuje klid na psaní vzpomínek.

Nevydržela tam ale a letos v lednu se do La Casony vrátila. Čtvrtý legální potomek zesnulého prezidenta, šestnáctiletá Rosinés, dávno žije u své matky, novinářky Marisabel Rodríguezové, jež se s Chávezem deset let před jeho smrtí rozvedla.

Španělský list spekuluje o možných důvodech, proč nejvyšší představitelé Venezuely bydlí jinde, než by měli. María Gabriela si prý určitě pamatuje, jak a podle čeho její otec vybíral svého nástupce. „Infantky“ se prý nestěhují, aby nenápadně daly najevo, kdo je v zemi skutečným pánem.

Reklama

Výběr článků

Načítám