Hlavní obsah

USA opět míří na Měsíc. NASA tentokrát nedá ani dolar

– Washington
Právo, mcm

Čínský příklad zjevně táhne. Necelé dva měsíce po přistání vozítka Nefritový králík na Měsíci už i Spojené státy podle listu The Daily Telegraph uvažují, že se na lunu opět vrátí. Finanční břemeno by však nemělo ležet na vládní kosmické agentuře NASA.

Foto: Profimedia.cz

Američané by rádi obnovili prestižní lety na Měsíc.

Článek

NASA sice zvažuje vysazení pojízdného robota na Měsíci, hledá však pro tento úkol partnery v soukromé sféře. Měsíční povrch tak možná záhy začnou brázdit další vozítka, která zastíní „Králíka“, jenž se nedávno ocitl v potížích. [celá zpráva]

Pro USA by to byl první pokus o přistání na družici Země po více než 40 letech.

Po odletu poslední posádky z Apolla v roce 1973 sice na luně o tři roky později přistál sovětský Luník 24, jenže to byla konkurence. A i ta tehdy dosedla naposled a pak měl Měsíc 36 let klid.

Neznamená to, že by si Američané přestali Měsíce úplně všímat. Začali se však na něj dívat s větším odstupem: už několik let krouží okolo něj jejich družice Lunar Reconnaissance Orbiter a posílá podrobné snímky povrchu.

Po úspěchu Nefritového králíka to však USA už zjevně nestačí. Chtějí na lunu dostat „novou generaci roverů putujících po jejím povrchu“ – fakticky první, kterou tam vyšlou. Pojízdné roboty předtím na Měsíc vyslali jen Sověti.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Nefritový králík hibernuje

Aby povzbudila zájem soukromníků, přišla NASA s programem Catalyst, který má vyhodnotit komerční možnosti lunárních letů.

Nechtějí párty, ale cesty nákladních lodí

„Zatímco NASA sleduje ambiciózní plán prozkoumat asteroid a Mars, bude pro ni americký průmysl vytvářet příležitosti, jak pokročit s novými technologiemi na Měsíci,“ očekává představitel kosmické agentury Greg Williams.

NASA je připravena nabídnout firmám experty, kteří by jim pomohli s přípravou programů pro Měsíc. Sama však není ochotna dát do lunárních misí ani dolar, to nechává na soukromém kapitálu, jehož rostoucí podíl v kosmickém průmyslu mění vesmírné plány po celém světě.

Američané doufají, že výsledkem soukromých aktivit nebude jen nabídka nějakých párty na povrchu Měsíce pro hrstku supermilionářů. Sázejí na to, že za čas budou mezi Zemí a jejím souputníkem pendlovat nákladní lodě. Sílí také optimismus, že časem dokáže nějaké sdružení soukromníků zaplatit i trvalou stanici na luně.

Vědci ale upozorňují, že USA nejsou jediné, kdo má své plány pro Měsíc. Číňané tam už jsou a také další země zvažují, zda se stát velkými hráči v soupeření o lunu.

První cíl: jižní pól?

Nechybějí mezi nimi Indie i Japonsko. Snad se časem rozhoupá také evropská agentura ESA. „Začíná tam být trochu přeplněno,“ konstatoval ironicky Jonathan McDowell, akademik z amerického Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Kriticky také poznamenal: „Po skončení programu Apollo jsme v kosmu dosáhli úžasných věcí s roboty. Zamířili jsme ke každé planetě sluneční soustavy – a docela zapomněli na Měsíc. Tam jsme měli pocit, že už jsme tam byli a zvládli jsme to. Pokud jde o lidské lety, ustoupili jsme na oběžnou dráhu (okolo Země).“

To se změnilo v posledních letech, s misemi Japonců, Evropanů, Indů, Číňanů i samotných Američanů. K dispozici už nejsou jen omezené informace a zrnité záběry ze starých družic.

„Pro Měsíc máme nyní k dispozici obrovskou databázi. Hledali jsme tam vodu. Na lunárním jižním pólu by mohl být led. Pokud máme zahájit cesty k jiným planetám ve stylu Star Treku, je pro to Měsíc skvělým místem. Je vynikající začít někde, odkud cesta domů trvá jen tři dny,“ láká proto McDowell. Prvním odrazovým kamenem by mohl být třeba právě jižní pól.

Měsíční plány
USA: v roce 2018 chtějí vytvořit propojenou síť družic na povrchu luny, v letech 2019 až 2021 by se na oběžné dráze Měsíce měly objevit Oriony, nové lodě USA s lidskou posádkou.
Čína: příští rok tam chce vyslat další vozítko a v roce 2017 stroj na sběr vzorků z povrchu.
Evropa: agentura ESA plánuje vyslat robota v roce 2018 a lidi o šest let později. Naposledy byly její lunární plány odloženy předloni.
Rusko: chce vyslat k Měsíci 4 družice a po roce 2020 vybudovat strojovou lunární stanici.
Japonsko: plánuje za tři roky poslat naráz družici na oběžnou dráhu okolo Měsíce, satelit na jeho povrch a v něm vozítko.
Indie: má týž cíl pro rok 2017 jako Japonsko.
Soukromníci: čtyři společnosti by chtěly příští rok vyslat své družice k Měsíci a získat tak ceny Google Lunar X. Firma Space Adventures navrhla, aby s pomocí sovětských sojuzů vyrazili první turisté na oběžnou dráhu okolo Měsíce už v roce 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám