Hlavní obsah

Podvody s testy k jaderným zařízením zasáhly i námořnictvo USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda šetří další případ podvádění při testech týkajících se jaderných zařízení, tentokrát podvody zasáhly námořnictvo a obsluhu reaktorů. V noci na středu o tom informovala agentura AP. Vedle toho americké letectvo řeší aféru podvodů při zkouškách amerických důstojníků, kteří obsluhují sila s jadernými raketami.

Foto: Handout, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle admirála Johna Richardsona, který šéfuje programu jaderného pohonu amerického námořnictva, nejnovější kauza nijak nesouvisí s nukleárními zbraněmi na palubách ponorek třídy Trident. Podvádění se provalilo v pondělí, když jeden z účastníků zkoušek na instruktora obsluhy jaderného pohonu podvody nahlásil.

Richardson uvedl, že zmíněný příslušník námořnictva si "uvědomil, že činí špatnou věc", proto se sám doznal. Podvody se staly ve výcvikovém středisku v Charlestonu v americkém státě Jižní Karolína. Zde jsou reaktory, které námořnictvo používá ve svých jaderných plavidlech.

Při testech podle Richardsona klamalo odhadem asi 12 až 20 námořníků. Později však jiný zdroj z námořnictva uvedl, že podváděly asi tři desítky lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám