Hlavní obsah

Obama obhajoval rovnost pohlaví odkazem na sexistický seriál

Washington

Americký prezident Barack Obama si během každoročního poselství o stavu unie při obhajobě rovnosti příjmů mezi pohlavími vypomohl odkazem na divácky úspěšný sexistický seriál Mad Men. Zmínkou o jednom z dílů, ve kterém podle agentury AFP jako i jinde v reklamní branži figuruje skupina mužských šovinistů, si vysloužil mohutný potlesk.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

„Ženy dnes tvoří asi polovinu pracovní síly (ve Spojených státech),” řekl Obama před členy Kongresu. "Ale stále vydělávají 77 centů na každý dolar, který vydělají muži. To je špatně a v roce 2014 to je trapné," poznamenal prezident.

„Žena si za stejnou práci zaslouží stejný plat. Zaslouží si mít dítě, aniž by musela obětovat svou práci,” pokračoval Obama. „Je na čase zbavit se pravidel vyplývajících z jedné z epizod Mad Menů o situaci na pracovišti," podotkl za širokého potlesku a smíchu vůdce amerických demokratů. "Upřímně věřím tomu, že když ženy uspějí, uspějí i Spojené státy," dodal.

Seriál Mad Men vypráví příběh o reklamní agentuře z New Yorku z 60. let. Herci v něm výlevy mužského šovinismu oplývají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám