Hlavní obsah

Jižní státy USA ochromil sníh a led, řidiči stáli v kolonách hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké dopravní zácpy a množství nehod způsobila v úterý místního času sněhová nadílka na jihu USA. Tam je přitom sněžení vzácným jevem. Na některých místech napadlo podle CNN pět centimetrů sněhu a sněží dál. Státy jako Alabama, Mississippi, Georgia či Louisiana nejsou na podobné rozmary počasí zvyklé a i tak malé množství sněhu je ochromilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jindy teplý jih USA zasáhla arktická zimaVideo: Reuters

 
Článek

Meteorologové předpovídají, že podobné počasí potrvá až do čtvrtka, a úřady vyzvaly obyvatele, aby tomu přizpůsobili své plány. Očekává se, že někde napadne až 30 centimetrů sněhu. Ve státech Alabama, Louisiana a Mississippi byl vyhlášen stav nouze.

Teploty v oblasti mohou klesnout hluboko pod nulu kvůli ledovému vzduchu, který na jih proudí ze severních oblastí.

Foto: L. Todd Spencer, ČTK/AP

Sněhová bouře na pláži v Západní Virginii

Mnoho lidí strávilo hodiny v dopravních zácpách. Kvůli zledovatělé vozovce se kolony skoro nehýbaly. CNN dala jako příklad Rebeku Coleovou z Atlanty, která jela v úterý odpoledne z práce. Polovinu vzdálenosti patnácti kilometrů urazila za deset hodin. V autě seděla ještě ve středu v jednu hodinu v noci místního času a doufala, že jí nedojde benzín.

V mnoha státech padal mrznoucí déšť nebo sníh s deštěm. Meteorologové sice sníh předpovídali a motoristům doporučovali, aby nevyjížděli, ráno se ale nic nedělo, a lidé tak jeli do práce a do školy jako obvykle. Sněžit začalo až během dne. Například v New Orleansu sněží tak jednou za deset let.

Foto: BEN GRAY, ČTK/AP

Kolona aut v Atlantě v úterý odpoledne místního času

„Je jedno, zda máte poslední model Mustanga, rozpadající se dodávku, nebo terénní auto. Kola se protáčejí na ledu všem stejně,“ popsal Mariano Castillo. Mnoho řidičů nakonec nechalo vozy stát a šlo pěšky.

V postižených státech byly v úterý zrušeny tři tisíce leteckých spojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám