Hlavní obsah

Obama slíbil letos uzavřít Guantánamo, chce taky pomoci střední třídě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama se v úterním projevu soustředil především na ekonomickou nerovnost. Chce ji řešit i jednostranně bez souhlasu Kongresu. Současně slíbil, že konečně uzavře věznici Gantánamo na Kubě, kde jsou po léta zadržováni lidé podezřelí z terorismu.

Foto: Larry Downing, ČTK/AP

Barack Obama pronáší projev o stavu unie

Článek

„Guantánamo bude uzavřeno nejpozději do roka ode dneška,” řekl podle serveru Politico Obama. Uzavření tohoto tábora, kde internují podezřelé z terorismu, sliboval ještě před tím, než ho poprvé zvolili prezidentem. „Boj s terorismem není jen záležitosti zpravodajských služeb a vojenských akcí. Je to i věrnost našim ústavním ideálům, je to příklad, který dáváme světu,” vysvětlil jeden z důvodů pro uzavření tábora, kvůli němuž Spojené státy dlouhodobě čelí  kritice.

Uvedl, že situace je příznivá uzavření: „S končící válkou v Afghánistánu je potřeba, aby to byl rok, kdy Kongres zruší poslední restrikce na převoz zadržených, a my zavřeme věznici na Guantánamu.” Kongres bránil tomu, aby byli zbylí zadržení převezeni do věznic na území USA.

 V centru pozornosti ekonomika

Osou Obamova projevu, pátého od nástupu do Bílého domu, byla kritika příjmové nerovnosti, v níž americká střední třída zápasí o zachování životní úrovně, zatímco nejbohatší vrstva prosperuje. „Dnes, po čtyřech letech hospodářského růstu, jsou firemní zisky a ceny akcií vysoké jako téměř nikdy předtím. Nejvyšší vrstvy se nikdy neměly lépe. Průměrné mzdy se ale sotva pohnuly, nerovnost se prohloubila,” řekl Obama.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Americký prezident Barack Obama před projevem o stavu unie

Obama se před shromážděnými kongresmany zavázal ke „konkrétním, praktickým návrhům” na odvrácení nerovnosti Američanů. Dal najevo, že svého cíle hodlá dosáhnout i bez spolupráce s Kongresem.

Prezident prohlásil, že se zasadí o zvýšení minimální hodinové mzdy v zemi ze 7,25 na 10,1 dolaru (přes 200 Kč). Stejné hodnoty by měla v nových pracovních kontraktech dosahovat minimální hodinová mzda pro smluvní zaměstnance federálních úřadů. Podle řady amerických ekonomů je tento krok tou nejjednodušší cestou, jak účinně pomoci americkým chudým.

Obama chce o zvýšení minimální mzdy pro federální zaměstnance rozhodnout prezidentským dekretem, který nepodléhá schválení Kongresu. Jeho republikánská část se proti plošnému zvyšování minimální mzdy ostře staví, podle ní jen dál zvýší nezaměstnanost. Bez podpory Kongresu hodlá zlepšit i podmínky pro odborný růst zaměstnanců, pro důchodové zabezpečení či pro pomoc dlouhodobě nezaměstnaným.

Foto: Larry Downing, ČTK/AP

Prezident Barack Obama při projevu o stavu unie

Zdůraznil, lék na chudobu bude hledat i mimo Kongres a bez jeho souhlasu. „Kdykoli a kdekoli budu moci pokročit dál bez legislativy, abych rozšířil možnosti pro americké rodiny, udělám to. Amerika nezůstane stát na místě, přešlapovat nebudu ani já,” slíbil šéf Bílého domu.

Chladná reakce republikánů

Republikáni v Kongresu uznávají nutnost zmírnění rozdílu mezi bohatými a chudými, ale navrhují jinou cestu. "Je to cesta volného trhu a důvěry ve schopnost lidí řídit vlastní osud," komentovala Obamův projev Cathy McMorrisová Rogersová, poslankyně Sněmovny reprezentantů pověřená oficiální republikánskou reakcí. "Vláda by o lidech rozhodovat neměla," dodala.

Šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner uznal, že prezident má pravomoc zvýšit minimální mzdu federálních zaměstnanců, ale důsledek bude podle něj blízký nule, protože opatření se bude týkat jen nově uzavřených pracovních smluv.

Zahraniční otázky na okraji okrajově

Menší část projevu věnoval Obama zahraniční politice. Prohlásil, že bude vetovat případné nové protiíránské sankce, budou-li je navrhovat američtí zákonodárci. Vyjádřil podporu úsilí Ukrajinců o svobodu slova a ochranu demokratických hodnot.

Spojené státy budou dál spolupracovat s mezinárodním společenstvím, aby Syřanům zajistily budoucnost, kterou si zaslouží, konstatoval. Budou rovněž podporovat Izraelce a Palestince v jejich obtížném, ale potřebném jednání o ukončení vzájemného konfliktu, řekl prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám