Hlavní obsah

Obama naznačí v projevu, že bude obcházet Kongres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama by měl podle agentury Reuters ve svém každoročním poselství o stavu Unie vysvětlit, jak se při prosazování svých cílů vyhne rozdělenému Kongresu a zvýší prosperitu střední třídy. Projev bude podle webu Politico podobný loňskému, Obamovy legislativní cíle budou po bojích se zákonodárci méně ambiciózní než dříve.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Podle Obamova poradce Dana Pfeiffera chce prezident nadále s Kongresem plně spolupracovat tam, kde mezi nimi panuje větší shoda. Prezident se podle webu Politico stylizuje do role sjednocujícího člověka. Obama nicméně nebude na zákonodárce čekat, až se dohodnou, ”když půjde o zaměstnanost a živobytí Američanů".

Dá jasně najevo, že je připraven obejít Kongres, a ohlásí sérii vlastních opatření v oblastech, které nevyžadují souhlas zákonodárců. Podle Bílého domu například vydá dekret o zvýšení minimální hodinové mzdy na 10,10 dolaru (přes 200 Kč) pro federální smluvní zaměstnance s novými smlouvami. Plošné zvýšení naráží na odpor republikánů.

Už z výroků před projevem je patrné napětí mezi prezidentem a zákonodárci, což naznačuje i vyjádření jeho mluvčího Jaye Carneyho: „On je americký občan, což je důvod, proč může být frustrován Kongresem, jako je většina Američanů. To neznamená, že nemůžeme dosáhnout věcí s Kongresem.”

Ohledně Sýrie tápe

Oznámí také nové kroky v oblasti důchodového zabezpečení. Obama, který má před sebou ještě tři roky v úřadu, podstatně snížil své ambice na velká legislativní opatření. Snaží se vzpamatovat z obtížného pátého roku v úřadu, ve kterém se mu nepodařilo pokročit v debatě s Kongresem o přistěhovalecké politice a o regulaci nošení zbraní. Obama by ale rád dosáhl konsensu ohledně reformy imigrační politiky, kterou se marně pokoušel prosadit už jeho předchůdce ve funkci George Bush.

Jeho zákon o zdravotním pojištění se obtížně uvádí do života a zdá se, že prezident si není jistý, jak reagovat na vývoj v syrské občanské válce.

Ve svém v pořadí šestém projevu o stavu Unie poukáže Obama na příjmovou nerovnost, kdy se střední třída potýká s ekonomickými problémy, zatímco boháči opět prosperují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám