Hlavní obsah

Lavina zasypala silnici na Aljašce a odřízla město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Lavina, která o víkendu zasypala silnici Richardson Highway na Aljašce, stále brání dopravě do města Valdez na jižním pobřeží Aljašky. Kvůli teplému počasí se v místě dokonce vytvořilo jezero.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lavina odřízla od světa 4000 lidí na Aljašce, středozápad USA zase trápí silný mráz a vítrVideo: V.S. Helicopter, Valdez Alaska, Reuters

 
Článek

Silnice je zasypaná sněhem a ledem do výšky asi 15 metrů. Na jiných místech průsmyku dosahuje až třicetimetrové výšky.

Podle místních úřadů jde o jednu z největších lavin, která se v hornaté oblasti kdy vyskytla. Nemůže být odklizena, dokud jezero, které se v ní vytvořilo, neodteče.

Město ale není od světa odříznuté zcela. Vzhledem k tomu, že jde o přístav, má významné spojení po moři přes záliv Prince William Sound.

Foto: Handout, Reuters

Silnici zavalily tuny sněhu

Silnice je jednou z mála komunikací na Aljašce, spojuje jih poloostrova s městem Fairbanks v centrální části a největším městem Anchorage na druhé straně zálivu a její další část vede do Kanady. Na této silnici spadlo podle úřadů dalších 10 lavin, ty ale nejsou tak rozsáhlé.

Foto: Handout, Reuters

Nahoře na hromadě sněhu se vytvořilo jezero.

Za laviny v nejsevernějším státě USA muže teplé počasí, které uvolnilo sníh. Ve Valdezu jsou v noci dva stupně nad nulou. Paradoxně na středozápadě USA naopak panují opět velké mrazy. V Chicagu či Millwaukee zůstanou v úterý zavřené školy.

Obyvatele tam trápí i ledový vichr. Očekává se, že teploty spadnou i pod –30 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám