Hlavní obsah

USA budou opět soudit seržanta za vraždu Iráčana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká námořní pěchota se rozhodla znovu postavit před soud seržanta Lawrence Hutchinse za vraždu iráckého civilisty během války. Vojenské soudy přitom už dvakrát verdikt v případu zrušily. Obvinění má být podle agentury AP vzneseno ve středu.

Foto: Rick Scuteri, Reuters

Příslušník americké námořní pěchoty (ilustrační foto)

Článek

Hutchins vedl družstvo námořní pěchoty, obviněné z toho, že v dubnu 2006 uneslo a zabilo iráckého civilistu ve městě Hamdáníja. Podle vyšetřovatelů odvlekli američtí vojáci dvaapadesátiletého Iráčana, bývalého policistu, z jeho domu a následně ho zastřelili, aniž je nějak vyprovokoval. U mrtvoly pohodili útočnou pušku kalašnikov a lopatu, aby vzbudili dojem, že jde o povstalce zabitého při pokládání nálože.

Hutchins byl v roce 2007 odsouzen k 15 letům vězení za  neplánovanou vraždu, krádeže a falšování úřední zprávy. Zproštěn byl obvinění z únosu, ozbrojování a nedovoleného vniknutí do domu.[celá zpráva]

Podle svědků Hutchins vedl oddíl, který chtěl v noci unést a zabít lidi podezřelé z terorismu. Když nikoho nenašli, náhodně vnikli do domu 52letého Hášima Ibrahíma Awada, který byl otcem jedenácti dětí. Vyvlekli jej ven, kde ho Hutchins střelil do hlavy.

Později mu byl trest o čtyři roky zmírněn. Z vězení měl vyjít nejdříve v červenci 2015, ale loni v červnu nejvyšší vojenský soud zrušil rozsudek nižší instance a nařídil vězně propustit na svobodu. Dal tak za pravdu seržantově stížnosti, že byla porušena jeho ústavní práva na spravedlivý proces, když byl během výslechů po sedm dní držen v izolaci bez kontaktu s obhájcem.

Žalobci tvrdili, že seržant se vzdal svých práv vědomě a vypovídal bez nátlaku.

Seržant byl už jednou z vězení kvůli procesním pochybením propuštěn. Pak byl ale případ znovu přezkoumán, pochybení shledána málo závažnými a poddůstojník se po osmi měsících kancelářské práce musel vrátit do cely.

Hutchins si odpykal více než polovinu trestu. Žádný z dalších vojáků z jeho družstva nepobyl ve vězení déle než 18 měsíců. Obviněno bylo sedm vojáků, pět se jich přiznalo výměnou za mírnější tresty. Uznán vinným ze spiknutí a únosu byl desátník Trent Thomas, který vedl komando, jež vpadlo do domu a muže vyvleklo ven. [celá zpráva]

„Nepřeji si nic jiného, než aby celá ta situace skončila, abych to mohl překonat a žít se svou rodinou daleko od všech těch záležitostí. Zdá se ale, že to nebude možné, ačkoliv se to odehrálo skoro před osmi lety,” zareagoval Hutchins, jehož žena právě čeká třetí dítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám