Hlavní obsah

Soud v Texasu nařídil odpojit těhotnou ženu od přístrojů

Americký soud nařídil, aby nemocnice v Texasu odpojila od přístrojů těhotnou Marlise Munozovou, u níž nastala mozková smrt. Odpojení žádal její manžel Erick, podle něhož jeho žena nechtěla, aby ji udržovali při životě v takovém stavu. Nemocnice však chtěla chránit život nenarozeného dítěte a zákrok odmítala provést, uvedla v sobotu agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodiče Munozové u souduVideo: Reuters

 
Článek

Munozová byla ve 14. týdnu těhotenství, když ji její manžel nalezl loni 26. listopadu v bezvědomí. Nejspíš krevní sraženina měla u ní fatální následky. O dva dny později lékaři oznámili, že je její mozek mrtvý.

Jak uvedl Erick Munoz, on i jeho žena se živili jako zdravotníci a vždy trvali na tom, že nechtějí skončit na přístrojích. Munozův advokát zároveň tvrdil, že umělé udržování ženy při životě kvůli plodu, který nosí v těle, by mohlo vyvolat nebezpečný precedent.

Soudce R. H. Wallace dal nemocnici John Peter Smith Hospital čas do pondělního odpoledne, aby ženu odpojila od přístrojů. "Žalované straně bylo nařízeno prohlásit paní Munozovou za mrtvou a odstranit respirátor a veškeré další přístroje, které ji udržují při životě," uvedl soudce ve svém verdiktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám