Hlavní obsah

Do Íránu putovala data o nejmodernější americké stíhačce v bedně s nádobím

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

V Connecticutu obvinili zaměstnance americké továrny na výrobu motorů Pratt & Whitney, že se pokusil poslat do Íránu data o nejmodernější americké stíhačce F-35 Lightning II. Mozaffar Khazaee byl zatčen 9. ledna na newjerseyském letišti Newark, když odlétal do Frankfurtu, odkud chtěl pokračovat do Teheránu, uvedly Fox News, CNN a Defence News.

Článek

Khazaee, který získal americké občanství v roce 1991, byl obviněn z předávání dat, která získal nelegálním způsobem, do zahraničí, za což mu hrozí až deset let vězení.

Federální agenti začali vyšetřovat Khazeeho v listopadu, když se pokusil poslat lodí zásilku z kalifornského Long Beach do íránského Hamadánu. Měla obsahovat vybavení domácnosti, ale ukázalo se, že šlo o řadu beden s dokumenty, mezi nimiž byly citlivé technické manuály i dokumenty s údaji o stroji F-35.

Ukrývaly se mezi talíři a nádobím, vytištěnými e-maily, anglicko-perským slovníkem, lahvičkami s léky a účty. Účty a léky přivedly vyšetřovatele ke Khazaeemu, jehož otisky prstů byly na třech bednách, ty měla přepravit loď NYK Libra jeho švagrovi.

BEZ KOMENTÁŘE: Americká stíhačka F-35, archivní záběry

Mezi tisícovkami stránek byly i kopie výkresů motorů. Část údajů podléhala americkému zákonu o regulaci transferu zbraní a jejich vývoz by se musel schválit.

K části se dostal u výrobce leteckých motorů Pratt & Whitney, kde pracoval až do srpna, což společnost potvrdila, i když to vyšetřovatelé neuvedli. Ti jen sdělili, že působil v týmu, který zkoumal výdrž a kvalitu součástí pro motory vojenských letadel.

Pratt & Whitney, který je výrobcem motorů pro F-35, ale neuvedl, jak se devětapadesátiletý Khazaee ke všem dokumentům dostal.

Získal údajně i materiály od dalších firem, jejichž jména nebyla uvedena. Spekuluje se, že mohlo jít o americkou pobočku firmy Rolls Royce, protože Khazaee po odjezdu z Connecticutu navštívil Indianu, kde stojí závod firmy.

Podle vyšetřovatelů byly v bednách i informace o motoru J136. Takový však neexistuje, ale může se jednat o projekt motoru F136 společností General Electric a Rolls Royce, který se měl vyvíjet jako záložní v případě, že by F135 neuspěl.

Jde už o druhý pokus získat informace o nové americké stíhačce, která má sloužit ve třech složkách amerických ozbrojených sil, kromě letectva ještě u námořnictva a námořní pěchoty. Do výzbroje ji chtějí i někteří spojenci USA. Po několik dalších desetiletí má být páteří amerických vzdušných sil. První stroje již byly zařazeny do výzbroje.

Na začátku loňského roku se podařilo data o stroji získat skupině hackerů, mezi nimiž převažovali Číňané.

Reklama

Výběr článků

Načítám