Hlavní obsah

Odsouzený zločinec se tajně stal otcem, žena to zjistila po 21 letech

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Univerzita v Utahu vyšetřuje stížnost americké matky, která své dítě před 21 lety v univerzitní nemocnici počala umělým oplodněním. Genetické testy odhalily, že otcem dítěte Pamely Branumové se místo jejího manžela stal odsouzený zločinec, který na reprodukční klinice v rámci trestu pracoval. Univerzita teď nabízí možným postiženým ženám testy otcovství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na nesrovnalosti se přišlo poté, co rodina Branumové na jaře loňského roku odeslala firmě, která se specializuje na určování předchůdců, vzorky své DNA. Test ukázal, že manžel Branumové není biologickým otcem dcery Annie.

„Myslela jsem si, že vím, kdo jsem. Ale teď, když táta není mým biologickým otcem, netuším,“ řekla stanici KUTV mladá žena, která v současnosti studuje astrofyziku. Dodala však, že to, co se stalo, už nezmění, a ona se musí snažit žít svůj život jako doposud.

Dětí může být mnohem víc

Branumová nemohla na počátku 90. let s manželem otěhotnět, a tak se obrátili na kliniku v Salt Lake City. Annie se narodila v roce 1992.

Až dosud nikdo netušil, že je dcerou Thomase Raye Lipperta, jenž na klinice v letech 1988 až 1994 pracoval. Lippert, který mezitím zemřel, zřejmě zaměnil dárcovo sperma za svoje.

Zavřeli ho za únos

Lékaři se obávají, že případ Branumové není ojedinělý. Lippert měl mít na svém pracovním stole hned celou sérii fotografií novorozeňat, takže je možné, že to byly děti, o nichž se přinejmenším domníval, že jsou jeho. Univerzita už podle televize CBS oznámila, že má „věrohodný důkaz“ o záměrné manipulaci se spermatem, uvedla ČTK. Dokonce už otevřela horkou linku a ženám, které na klinice na přelomu 80. a 90. let otěhotněly, nabízí zdarma testy otcovství.

Branumová si dokonce na Lipperta pamatuje. „Vzpomínám si, že trávil spoustu času na recepci. Připadal mi přátelský,“ popsala.

Podle britského listu Daily Mail Lipperta v jeho 25 letech odsoudili za únos studentky v roce 1975. Mimo jiné ji vystavoval elektrošokům a zavíral ji až na tři týdny do tmavé krabice. Po dohodě se žalobci svoji vinu u soudu přiznal, načež dostal dvouletý trest. Kromě toho se tři měsíce léčil na psychiatrii. Zemřel v roce 1997.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám