Hlavní obsah

USA vyhostily indickou diplomatku kvůli podvodu s vízem, Indie žádá stažení Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Dillí

Indická diplomatka Dévajání Khóbrágadeová byla ve čtvrtek obžalována z vízového podvodu a ze lži. Následně byla vyhoštěna a v pátek odletěla do vlasti. Indie poté vyzvala Spojené státy, aby stáhly z amerického velvyslanectví v Dillí jednoho ze svých diplomatických pracovníků na stejné úrovni jako Khóbrádadeová. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury.

Foto: Mohammed Jaffer, ČTK/AP

Vyhoštěná indická diplomatka Dévajání Khóbrágadeová

Článek

Diplomatickou roztržku mezi oběma jadernými mocnostmi vyvolal prosincový zásah proti zástupkyni generálního konzula Khóbrágadeové. Na ulici jí nasadili pouta, když vedla dceru do školky. Byla zadržena na 48 hodin a podrobena tělesné prohlídce.

Dillí považovalo zásah za porušení vídeňský konvencí, USA se hájily, že šlo o „rutinní proceduru u každé nově zatčené osoby”. Američané zpočátku také tvrdili, že žena nemá plnou diplomatickou imunitu. Indka byla propuštěna na kauci čtvrt miliónu dolarů.

Podle USA vykořisťovala chůvu svých dětí

Čelila obvinění, že uvedla nepravdivé informace v žádosti o víza pro Indku, která pro ni pracovala jako chůva a hospodyně za méně než čtyři dolary za hodinu. Podle americké prokuratury devětatřicetiletá diplomatka, která má dvě malé dcery, chůvu vykořisťovala a v žádosti o vízum lhala o výši jejího platu. V případě odsouzení jí hrozilo až 15 let vězení.

Když ve čtvrtek velká porota na Manhattanu diplomatku formálně obžalovala, Washington požádal indickou vládu, aby zrušila imunitu Khóbrágadeové. Indie to však odmítla, a tak Spojené státy nařídily, aby opustila zemi.

Americký advokát indické diplomatky Daniel Arshack sdělil, že jeho klientka trvá na své nevině a odchází „se vztyčenou hlavou”. Khóbrágadeová, která má za muže Američana, tvrdí, že její služebná kradla a vydírala ji.

Indické obstrukce po americké neomalenosti

Dillí se snažilo zastavit stíhání Khóbrágadeové řadou odvetných opatření. Rušilo cesty amerických představitelů a podnikatelských delegací a podnikalo i kroky proti výsadám amerických diplomatů v Indii. Odstranilo i bezpečnostní bariéry před americkým velvyslanectvím. Má též zavřít svůj klub. Indičtí policisté též mohou pokutovat americké diplomaty. [celá zpráva]

Indie v pátek podle agentury Reuters požádala Spojené státy, aby z amerického velvyslanectví v Dillí stáhly jednoho z diplomatů. „V rámci odvetných opatření jsme vyzvali americkou misi, aby odvolala úředníka srovnatelného postavení s Khóbrágadeovou,” prohlásil nejmenovaný úředník. Podle dalších úředníků byl tento diplomat zapleten do případu Khóbrágadeové.

Americké úřady naopak varovaly, že Khóbrágadeová, provdaná za Američana, bude zatčena, pokud by se do USA vrátila. Podle agentury Reuters děti diplomatky zůstaly ve Spojených státech, ale společně se svým otcem by měly brzy přicestovat do Indie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám