Hlavní obsah

V USA nesmí 300 000 lidí používat vodu, je kontaminovaná

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charleston
Aktualizováno

V Západní Virginii vyhlásili ve čtvrtek stav nouze. Důvodem je únik zdraví škodlivých chemických látek do řeky Elk a kontaminace zdroje vody pro obyvatelstvo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Úřady varovaly na 300 000 lidí v devíti okresech státu, aby vůbec nepoužívali vodu z vodovodu, problém nevyřeší ani jejím převařením. Lidem po požití hrozí kožní potíže, bolesti očí, zvracení a problémy při dýchání.

„Naší prioritou jsou teď nemocnice, pečovatelské domy a školy. S Národní gardou a úřadem pro mimořádné situace pracujeme na tom, aby byly zajištěny dodávky vody, co nejrychleji to půjde,“ uvedl guvernér státu Earl Ray Tomblin.

Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo Maps

Západní Virginie

Opatření bylo vyhlášeno poté, co distribuční vodohospodářská firma varovala, že její vodní zdroj byl kontaminován. Podle stanice WSAZ uniklo z chemické továrny Freedom Industries v hlavním městě Charleston neupřesněné množství látky metylcyklohexanu, používané při úpravě uhlí.

Zpráva hned vyvolala masový nájezd lidí na obchody, lidé skupují balenou vodu a papírové a plastové kelímky a misky. V postižených okresech zůstanou v pátek uzavřené školy.

Metylcyklohexan
je hořlavá bezbarvá kapalina nebezpečná pro životní prostředí. Při požití ve větší koncentraci může způsobit smrt. Pro vodní organismy je vysoce toxický s dlouhodobými účinky. Páry mohou při kontaktu se vzduchem tvořit výbušnou směs, při pokojové teplotě je stabilní.

Reklama

Výběr článků

Načítám