Hlavní obsah

Dívce prohlášené za mrtvou se po tracheotomii daří lépe, nikdo ji ale neviděl

Novinky,
Oakland

Stav třináctileté Jahi McMathové, kterou už prohlásili za mrtvou, se zlepšuje poté, co byla v neděli večer z Oaklandské nemocnice převezena jinam, kde jí lékaři provedli tracheotomii (zákrok, který umožní přístup do průdušnice, a uvolní tak dýchání) a vyživují ji sondou. Podle webu San José Mercury News to řekl právník rodiny Christopher Dolan s tím, že se její stav zlepšuje a operace byla úspěšná.

Foto: ČTK/AP

Jahi McMathová na archivním snímku

Článek

„Je na tom velmi dobře a dostává péči, kterou měla dostat před 28 dny,“ uvedl Dolan ve zprávě, „lékaři jsou optimističtí, protože její stav je stabilizovaný a její zdraví se zlepšuje od chvíle, kdy byla převezena z oaklandské dětské nemocnice.“ [celá zpráva]

Lékaři označili Jahin mozek za odumřelý 12. prosince poté, co utrpěla srdeční mrtvici během toho, kdy se zotavovala po odebrání mandlí a epitelu u nosu a hrdla, kterýžto zákrok prodělala 9. prosince.

Od té doby rodiče bojovali s nemocnicí, aby dívka byla nadále připojena na umělou plicní ventilaci a krmili ji s pomocí sondy. Nemocnice ji na základě rozhodnutí soudu nechala na dýchacím přístroji, ale poskytovala jí nitrožilní výživu. [celá zpráva]

Expertka z oaklandské nemocnice Heidi R. Floriová tvrdila, že u pacientů v tak vážném stavu není vhodná výživa sondou.

Podle lékařů pacientovi s odumřelým mozkem, který není vyživován, během dvou až čtyř týdnů selžou orgány.

Konec může přijít kdykoli

Jak ale list upozorňuje, i po středě převažuje počet otázek nad počtem odpovědí.

Podezření vzbuzuje, že rodiče odmítli sdělit, kam byla dívka převezena a kde jí provedli tracheotomii. Kancelář koronera v okresu Alameda uvedla, že dívka byla zřejmě převezena mimo Kalifornii. Koroner jí už vydal úmrtní list, kde je uvedeno, že zemřela 12. prosince, ale není tam příčina smrti, protože nebyla provedena pitva.

Několik expertů prohlásilo, že neexistují postupy, jak přivést Jahi k životu. A po převozu Jahi Dolan uvedl: „Nevíme, jestli to dokáže.“ Varoval, že dívka je v tak vážném stavu, že její srdce může kdykoli přestat tlouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám