Hlavní obsah

U pobřeží USA se zřítil těžký vrtulník námořnictva, dva mrtví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norfolk
Aktualizováno

U pobřeží amerického státu Virginie se ve středu zřítil těžký vrtulník amerického námořnictva MH-53E Sea Dragon s pěti lidmi na palubě. Dva lidé zahynuli, dva se podařilo zachránit a po jednom se pátrá.

Foto: Profimedia.cz

Ch-53E Super Stallion při cvičení. Ilustrační foto

Článek

Vrtulník MH-53E Sea Dragon z jednotky námořnictva HM-14 ze základny US Navy v Norfolku se zřítil v průběhu cvičení s dalším strojem téhož typu určeným pro odminovávací operace.

Po 11. hodině musel nouzově přistát na hladině asi 35 kilometrů od mysu Henry. Druhý stroj okamžitě na místo pádu shodil gumový člun.

Hned byla zahájena záchranná operace, které se účastnily posádky dvou vrtulníků MH-60S pobřežní stráže z Little Creeku a kutr Shearwater. Pomáhali i hasiči z Virginia Beach.

Vrtulníky MH-53E měly být po roce 2000 vyřazeny, ale námořnictvo tyto těžké stroje odvozené z dopravního typu CH-53 Super Stallion nemá čím nahradit, a tak se modernizovaly. Používat se budou do roku 2017.

Vrtulník se zřítil pouhý den poté, co se nad Británií u Norfolku zřítila helikoptéra HH-60 Pave Hawk amerického letectva, přičemž zahynuli čtyři lidé na její palubě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám