Hlavní obsah

Ledové peklo pokračuje: New York padá z plus 12 na minus 14, mráz míří i na Floridu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhorší vlna mrazů za posledních 20 let ve Spojených státech v noci na úterý dorazila ze Středozápadu i na severovýchod země. New York podle aktuálních předpovědí očekává pokles teplot z 12 na minus 14 stupňů Celsia během 24 hodin. Místy ale může teplota klesnout i na -26, varovala BBC. Mrznout má přes noc i na Floridě, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Severovýchod USA sužuje rekordní vlna mrazůVideo: Reuters

 
Článek

Nejextrémnější mrazy panují v Kanadě. V kanadských provinciích Saskatchewan a Manitoba bylo kolem minus 30 stupňů Celsia.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Sněhem zapadané auto v indianském Zionsville

V pondělí byla podle serveru AccuWeather nejnižší teplota v USA minus 38 stupňů, naměřili ji v Crane Lake v Minnesotě. Minus 27 stupňů bylo v Chicagu, kde podle CNN pro jistotu nepustili ven ani lední medvědy. Další rekordy podle agentury AP padaly ve státech Oklahoma, Texas a ve státech Indiana a Kentucky, kde naměřili mezi minus 13 a minus 17 stupni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané bojují v Chicagu a v Green Bay se sněhem a mrazemVideo: Reuters

Foto: Jim Young, Reuters

Zamrzlé Chicago

Dnes by mohly rekordně nízké teploty až minus 17 stupňů sužovat také státy Georgia a Alabama na jihovýchodě USA. Mrznout by mohlo i na Floridě. Situaci ještě zhoršuje vítr, takže pocitově je teplota ještě nižší.

Foto: Stringer, Reuters

Silničáři ve státě Indiana bojují se sněhovou nadílkou v přívalech nebývale mrazivého arktického vzduchu.

„Polární vír” podle meteorologů pocítí dohromady kolem 187 miliónů Američanů. Postiženy jsou dvě třetiny země od Montany po Maryland.

Foto: Reuters

Brad Sachs odstraňuje sníh ze svého auta v Indianapolis.

Aerolinky v pondělí zrušily přes 4400 letů, protože mráz ohrožoval zdraví letištního personálu a zamrzaly i přívody paliva. Nejdrastičtější opatření přijala podle agentury Reuters společnost JetBlue Airways, která v pondělí zrušila všechny lety z New Yorku a Bostonu.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Jenom v pondělí americké aerolinky kvůli počasí zrušily přes 4400 letů.

Nejvíce letů bylo zrušeno v Chicagu, Minneapolis nebo Clevelandu. Chicagské O'Hareovo letiště, které za normálního provozu zaznamená 2400 letů denně, jich v pondělí zrušilo více než 1600.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Spojené státy se potýkají s nejhorší vlnou mrazů za posledních 20 let.

Zimní počasí si v USA a Kanadě v posledních dnech vyžádalo nejméně 16 lidských životů. Největším mrazům za poslední dvě desítky let čelí více než třetina země.

Foto: The Star Tribune, Brian Peterson, ČTK/AP

Brutální mráz v USA nabízí i krásnou a nezvyklou podívanou, jakou jsou světelné kruhy, které se tvoří kolem Slunce či Měsíce, když jejich světlo v atmosféře prochází ledovými krystaly.

Polární vír

Polární vír je trvalá tlaková níže vyskytující se u obou zemských pólů.

V Arktidě převažuje vysoký tlak způsobený trvalou arktickou výší. Na severu jsou ale také dvě trvalé arktické cyklóny. Islandská má v zimě centrum nad Baffinovým ostrovem, aleutská se v zimě v létě přesouvá nad Sibiř.

Polární níže mají obvyklé průměr tisíc až dva tisíce kilometrů. V zimě většinou posilují, zatímco v létě slábnou. Ovlivňují také sílu větru, čím jsou hlubší, tím je vítr silnější.

Ještě výraznější vliv má antarktická cyklóna.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám