Hlavní obsah

Z Floridy odletělo na Kubu první komerční letadlo po půl století

První komerční osobní letadlo vystartovalo v pondělí po více než 50 letech z Floridy na Kubu. Devítimístný stroj vzlétl z letiště ve městě Key West a za 90 minut přistál v kubánské metropoli Havaně, uvedla agentura AP. Letecké spojení je dalším ze signálů mírného zlepšování napjatých vztahů mezi Spojenými státy a Kubou.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Americký prezident Barack Obama se zdraví s kubánským prezidentem Raúlem Castrem.

Článek

Mezi oběma městy fungovala pravidelná letecká linka do roku 1959, kdy se na Kubě po komunistickém puči chopil moci Fidel Castro. Washington později uvalil na Kubu obchodní a hospodářské embargo a vztahy mezi oběma zeměmi se vyhrotily.

Pondělní let je prvním testovacím letem a není jasné, zda americké úřady vydají aerolinkám povolení k obnovení pravidelné linky. Většina pasažérů letadla byla účastníky zájezdu v rámci programu kulturní výměny, kterou americká vláda povolila v roce 2011.

Washington v poslední době naznačuje, že stojí o další zlepšování vztahů, což by v budoucnu mohlo dát pravidelnému leteckému spojení šanci. Prezident Barack Obama počátkem listopadu v Miami prohlásil, že je možná načase, aby Spojené státy přehodnotily svou politiku vůči Kubě. Washington prý začíná vidět změny, k nimž na ostrově po odstoupení Fidela Castra dochází.

Podobně vstřícný postoj zvolil před Vánocemi i kubánský prezident Raúl Castro, který uvedl, že by vztahy mezi oběma zeměmi měly být "civilizovanější". Během nedávného pohřbu Nelsona Mandely došlo k historickému okamžiku, kdy si po několika desítkách let lídři obou zemí potřásli rukama.

Reklama

Výběr článků

Načítám