Hlavní obsah

Edward Snowden považuje svou misi za skončenou

Washington

Bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden, který světovým médiím poskytl klíčové informace o americkém programu špehování telefonické a internetové komunikace ve světě, považuje svou misi za „skončenou”. Prohlásil to v rozhovoru s listem The Washington Post.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

"Pro mě, pokud jde o osobní zadostiučinění, již mise skončila," řekl Snowden, který se nyní skrývá před americkou justicí v Rusku, kde získal dočasný azyl. "Už jsem vyhrál," uvedl Snowden.

"Upozorňuji, že jsem nechtěl změnit společnost, ale chtěl jsem společnosti dát šanci se rozhodnout, zda by se sama měla změnit."

The Washington Post uvedl, že během rozhovorů, které v Moskvě trvaly přes dva dny, působil Snowden uvolněně a soustředěně. List také dodal, že jde o jeho první osobní interview od června, kdy do Ruska přiletěl. Snowden mimo jiné odmítl, že se pokusil NSA zničit.

"Pracuji na zlepšení NSA. Stále pro ně pracuji. Jsou ale jediní, kdo si to zatím neuvědomili," řekl Snowden.

Změny v chodu agentury

Před týdnem komise amerických zpravodajských expertů, kterou zřídil Bílý dům, doporučila posílit dohled nad činností NSA, úplné zastavení její činnosti však nežádala. Součástí návrhu jsou desítky změn v činnosti agentury včetně zákazu skladování dat o telefonních hovorech Američanů.

Využívání telefonické a internetové komunikace cílené na konkrétní jednotlivce by měly povolovat soudy. Prezident Barack Obama se následně vyslovil pro potřebnost dohledu nad špionážním programem NSA, odmítl ale "jednostranné odzbrojení" této agentury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám