Hlavní obsah

Americký generál doplatil na popíjení v Rusku

Washington

Americký generál Michael Carey, odvolaný z funkce velitele strategických jaderných raket, doplatil na „nepřístojné chování” během služební cesty do Ruska, kde se opíjel, urážel hostitele a stýkal se s podezřelými cizinkami. Vyplývá to ze zprávy inspekce amerického vojenského letectva, z níž v pátek podrobně citovala ruská média.

Foto: Profimedia.cz

Odvolaný generál Michael Carey.

Článek

Velení oznámilo Careyho odvolání "pro ztrátu důvěry" už v říjnu, ale bez dalších podrobností. [celá zpráva]

"Příliš holdoval lihovinám a projevoval hrubost vůči představitelům hostitelské strany během společného cvičení, které se odehrálo letos v červenci na ruském území," uvedla v pátek agentura ITAR-TASS s odvoláním na zprávu hlavního inspektora amerického letectva.

"Carey se také příliš úzce stýkal s jistou cizinkou, která podle jeho vlastního přiznání budila z bezpečnostního hlediska podezření," dodala agentura. S dotyčnými podezřelými dámami se generál seznámil v baru moskevského hotelu, kde také s jednou z nich tančil.

Neexistuje právo na chybu

Generála ale po návratu z Ruska udal jeden z členů americké delegace a následné vyšetřování prokázalo, že Carey se nechoval tak, jak by se slušelo na důstojníka a džentlmena. Čili každý den – či spíše noc – služební cesty trávil pod vlivem lihovin, až "jednou nemohl ani stát bez cizí pomoci". Hrubiánsky se choval k hostitelům i členům vlastní delegace a o svých podřízených u jaderných raket veřejně prohlásil, že se prý vyznačují "nejmizernější disciplínou v celém letectvu".

Carey velel 450 raketám Minuteman v pozemních silech. Prakticky v téže době jako Carey byl odvolán i viceadmirál Timothy Giardin, druhý nejvyšší velitel amerického strategického velitelství Stratcom, a to kvůli obvinění, že použil falešné žetony při karetní hře v kasinu. Americký ministr obrany Chuck Hagel se minulý měsíc vyjádřil, že v jaderných silách "neexistuje právo na chybu".

Reklama

Výběr článků

Načítám