Hlavní obsah

Pane prezidente, já jsem Castro, slyšel Obama v JAR

Havana

„Pane prezidente, já jsem Castro.” Tato slova prý adresoval kubánský vůdce Raúl Castro americkému prezidentu Baracku Obamovi během jejich letmého setkání v Jihoafrické republice. Historický okamžik, při němž si po dlouhých desítkách let lídři obou zemí minulý týden potřásli rukama, nyní v oficiálním deníku Granma popsal Raúlův starší bratr Fidel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama se v JAR pozdravil s Raúlem CastremVideo: Reuters

 
Článek

Někdejší vůdce socialistického převratu a dlouholetý prezident Kuby pochválil svého nástupce za to, že při setkání s Obamou obstál na výbornou. "Blahopřeji soudruhu Raúlovi za jeho brilantní zvládnutí úkolu, zvláště pak za jistotu a důstojnost, když milým, ale pevným gestem pozdravil šéfa vlády Spojených států a v angličtině mu řekl: ´Pane prezidente, já jsem Castro´," napsal sedmaosmdesátiletý Fidel k výkonu svého o pět let mladšího sourozence.

Oba státníci se na tryzně za jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu na okamžik potkali ve chvíli, kdy šéf Bílého domu vykročil na řečnickou tribunu, aby zemřelému bojovníku proti apartheidu vzdal čest. Cestou si potřásl rukou s přítomnými politiky, mezi nimiž byl i Castro. Podle amerického serveru Politico nebyl překvapivý pozdrav zřejmě ničím jiným než projevem prosté slušnosti.

Přehodnotit politiku

Vzhledem k drobným, přesto však viditelným změnám ve vztazích mezi oběma národy však podle analytiků nelze vyloučit, že šlo o vstřícné gesto. Obama počátkem listopadu prohlásil, že je možná načase, aby Spojené státy přehodnotily svou politiku vůči Kubě. Washington prý vidí změny, k nimž na ostrově po odstoupení Fidela Castra dochází.

Kubánci mohou nově podnikat v řadě oborů, pro cesty do zahraničí nepotřebují od letoška výjezdní doložku; nejnovější změna jim umožňuje bez povolení vlády po více než 60 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám