Hlavní obsah

Za azyl vám pomohu vyšetřit americké špehování, napsal Snowden do Brazílie

– Rio de Janeiro
Novinky, rei

Edward Snowden, o jehož vydání z Ruska usilují USA kvůli zveřejňování dokumentů amerických tajných služeb, zaslal otevřený dopis brazilskému lidu. Jeho prostřednictvím se nabídl Brazilcům pomoci s vyšetřováním sledování ze strany Američanů. Výměnou požaduje udělení azylu v jejich zemi.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

„Vyjádřil jsem ochotu asistovat tam, kde je to vhodné a zákonné, americká vláda se ale bohužel všemožně snaží mě v tom omezit. Dokud mi nějaká země neudělí azyl, bude americká vláda dál zasahovat do toho, abych hovořil,“ uvedl Snowden v dopisu v portugalštině, který v úterý zveřejnil list Folha de S. Paulo.

Snowden dál uvedl, že na něj brazilská vláda udělala dojem svojí kritikou Washingtonu ve věci odposlouchávání telefonátů a sledování internetové komunikace jejích občanů včetně prezidentky Dilmy Rousseffové.

Rousseffová po zveřejnění zpráv o odposleších v říjnu zrušila státní návštěvu USA a mimo jiné podpořila plán položení nových optických internetových kabelů do Evropy a dalších jihoamerických zemí, aby se tak omezila závislost Brazílie na příslušné infrastruktuře z USA.

Snowdenův dopis do Brazílie byl zveřejněn dva dny poté, co zástupce americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) připustil možnost debaty o udělení milosti pro Snowdena kvůli obavám, že by mohl do světa pustit ještě důležitější materiály včetně seznamů agentů. Myšlenku amnestie ale vzápětí odmítl ředitel NSA a v pondělí i Bílý dům. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Snowden pobývá v Rusku, které mu v létě udělilo na rok azyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám