Hlavní obsah

Falešný přítel amerických politiků dostal za stomiliónový podvod 28 let vězení

Novinky, rei
Washington

Trest 28 let vězení a pokutu šest miliónů dolarů (zhruba 120 miliónů korun) uložil v pondělí soud v Ohiu významnému sponzorovi amerických republikánů. John Donald Cody organizoval podvodnou charitu, která se tvářila, že pomáhá armádním veteránům. Soud Codyho, jenž používal množství přezdívek a rád se fotil s důležitými lidmi včetně prezidenta George W. Bushe, odsoudil za krádež, podvod a praní špinavých peněz.

John Donald Cody

Článek

„Snahy o vyčíslení škody, kterou vaše chamtivost napáchala, jsou obtížné,“ prohlásil ve své závěrečné řeči soudce Steven Gall.

Policie uvedla, že si Cody a jeho organizace podvodně přišli na 100 miliónů dolarů. Jeho charita nazvaná U. S. Navy Veterans Association vybírala peníze na pomoc veteránům námořnictva, které ale užívala k vlastním účelům. Na podvod se přišlo už před časem, Cody se však dva roky skrýval. Nakonec ho vystopovali v Oregonu.

Agentura AP označila Codyho za významného sponzora Republikánské strany. Rád se fotil i s prominentními politiky, mimo jiné je zvěčněn na fotografii s prezidentem Georgem W. Bushem a předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem.

Používal také množství přezdívek a své jméno odmítl před soudem potvrdit. Tvrdil, že jeho příjmení je Thompson, ale soudní dokumenty podepisoval jako „Pan X“.

Vyšetřovatelům nepřiznal, jak s podvodně nabytými milióny naložil.

Reklama

Výběr článků

Načítám