Hlavní obsah

Uruguay jako první povolila pěstování, prodej i užívání marihuany

• Aktualizováno

Uruguay se ve středu stala první zemí světa, která legalizovala pěstování, prodej i užívání marihuany. Zákon, jenž má podle záměrů vlády omezit počet narkomanů a především násilí kolem drog, definitivně schválil uruguayský senát. Zákon by měl začít platit za 120 dní, tedy v dubnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci marihuany se v Uruguay budou moct beztrestně věnovat svému hobbyVideo: Reuters

 
Článek

Jednání o zákonu trvalo dvanáct hodin. Nakonec byl návrh schválen 16 hlasy proti třinácti. V platnost však nevstoupí dříve než v dubnu.

Zákon umožňuje Uruguaycům starším osmnácti let si měsíčně koupit až 40 gramů marihuany. Budou si moci doma vypěstovat šest rostlin za rok, tedy zhruba asi 480 gramů marihuany. Stejně tak mohou vytvářet kluby o 15 až 45 členech, kde mohou vypěstovat až 99 rostlin za rok.

Foto: Matilde Campodonico, ČTK/AP

Uruguayský senát jedná o legalizaci marihuany

Senátor Roberto Conde uvedl, že je nevyhnutelné reagovat na realitu, když válka proti drogám selhala. Mnozí jeho kolegové ale v tvrdé diskusi vystupovali proti zákonu.

Levicová vláda doufá, že pomůže boji s narkokartely, odpůrci ale tvrdí, že jen zvýší počet narkomanů. "Darovali jsme tento trh pašerákům drog a to je ještě ničivější než droga samotná, protože rozkládá celou společnost," řekl osmasedmdesátiletý prezident José Mujica argentinské agentuře Telam.

Foto: Matilde Campodonico, ČTK/AP

Příznivci marihuany demonstrují před budovou uruguayského senátu

Sněmovna návrh schválila už v červenci.  [celá zpráva]

Anketa

Jste pro plnou legalizaci marihuany?
Ano
88,4 %
Ne
11,6 %
Celkem hlasovalo 1606 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám