Hlavní obsah

Horolezec se zachránil uříznutím ruky a inspiroval film, teď ho zatkli za domácí násilí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Denver

V sobotu zadrželi v Denveru 38letého amerického horolezce Arona Ralstona kvůli podezření, že se dopustil domácího násilí a „deliktů vůči nezletilým“. Ralston se proslavil, když si v roce 2003 sám uřízl ruku, kterou mu přimáčkl uvolněný čtyřmetrákový balvan ke stěně kaňonu v Utahu. O dobrodružství napsal bestseller Between Rock and a Hard Place, podle kterého režisér Danny Boyle natočil trhák 127 hodin.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Aron Ralston na archívním záběru z roku 2011.

Článek

Ralston byl zadržen v domě stejně staré Vity Shannonové, kterou policisté odvedli kvůli stejnému podezření. Denverská policie podle listu Denver Post v současné fázi vyšetřování odmítla zveřejnit, o jaký druh násilí mělo jít a kdo měl být jeho obětí.

Ralston by měl před soudem stanout v pondělí, napsala agentura Reuters. Zatím zůstává ve vazbě, neboť u případů domácího násilí nemůže být podezřelý propuštěn na kauci dříve, než stane před soudcem.

Ralston si v roce 2009 vzal Jessiku Trulyovou, se kterou měl o rok později syna Lea. Není známo, zda jsou stále spolu, uvedl list Daily Mail. Ralston přitom tvrdil, že když byl v kritické situaci a kapesním nožem si amputoval ruku, při životě ho držela představa, že jednou bude mít syna.

Podle strašného zážitku natočili úspěšný film

Ralston se v roce 2003 vydal do kaňonu Blue John v Utahu. Nikomu neřekl, kam míří. Spadl na něj balvan, který mu přimáčkl ruku ke stěně úzké soutěsky. Po více než pěti dnech bezvýsledných snah se osvobodit si ruku uřízl a dostal se do bezpečí.

Podle knihy, kterou o tomto děsivém zážitku napsal, natočil britský režisér Danny Boyle snímek 127 hodin. Do kin byl uveden v roce 2010 a byl navržen na šest Oscarů, včetně jednoho pro Jamese Franka v hlavní roli, a nominován byl i v kategorii nejlepší film.

Ralston je dnes zámožným mužem, odhaduje se, že na honorářích získal asi čtyři milióny dolarů (zhruba 80 miliónů korun). Další peníze získává jako moderátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám