Hlavní obsah

NSA každý den sleduje polohu skoro pěti miliard mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) denně sleduje polohu téměř pěti miliard mobilních telefonů v zahraničí včetně těch, které patří Američanům. Píše o tom list Washington Post s odvoláním na úředníky, kteří si přáli zůstat v anonymitě.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Ilustrační snímek

Článek

NSA tak podle listu kromě jiného bezděčně shromáždí ročně záznamy o pohybu desítek miliónů Američanů, kteří cestují do zahraničí.

Údaje ukazují, že NSA může sledovat pohyb téměř jakéhokoli mobilního telefonu na světě a zmapovat vztahy mezi uživateli mobilů.

Podle listu výkonný analytický počítačový program nazývaný CO-TRAVELER zpracuje data miliard nic netušících lidí a podle pohybu jejich telefonů vypracuje strukturu vztahů mezi nimi.

Protože sama NSA neví, kterou část dat by mohla potřebovat, uchovává až 27 terabajtů informací, což je více než dvojnásobek textového obsahu tištěných sbírek Knihovny Kongresu, upozornil list.

Loni prý NSA ve svých vnitřních materiálech uvedla, že objemy dat jsou tak velké, že překonávají její schopnost zpracování a uchování. Mluvčí NSA Shawn Turner se ke zprávě odmítl vyjádřit, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám