Hlavní obsah

Zdravotník kradl vakcíny a nahrazoval je slinami, hepatitidou nakazil desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Verdikt 39 let vězení vynesl v pondělí soud v americkém státě New Hampshire v případě drogově závislého zdravotníka, který nakazil desítky nemocničních pacientů nebezpečnou hepatitidou typu C. Uvedla to agentura AP.

Foto: New Hampshire Department of Justice/Handout, Reuters

David Kwiatkowski

Článek

„Neviním je, že mě nenávidí,“ prohlásil třiačtyřicetiletý David Kwiatkowski na nenávistnou reakci stran svých obětí a jejich příbuzných. „Sám se nenávidím,“ doplnil. Za své jednání se před soudem omluvil. Vysvětlil, že byl závislý na lécích i alkoholu.

Kwiatkowski v průběhu let pracoval pro 18 nemocnic napříč státy. Naposledy ho do služby před dvěma lety přijala nemocnice v hampshirském Exeteru, i přesto, že ho už z nejméně čtyř předchozích zaměstnání propustili kvůli podezření ze závislosti na návykových látkách a z krádeží.

Jeden člověk v souvislosti s nákazou zemřel

Na to, že v nemocnici krade utišující látky a v injekčních stříkačkách je nahrazuje vlastními slinami, se přišlo loni a zdravotník byl zatčen. Od té doby žloutenku C diagnostikovali 46 lidem ze čtyř amerických států - New Hampshire, Marylandu, Kansasu a Pensylvánie.

Soud ho shledal vinným v 16 bodech obžaloby už v letos v srpnu. Dva body se týkaly úmrtí jednoho člověka, při němž sehrála nákaza významnou roli.

Hepatitida typu C se přenáší hlavně krví a ve třech čtvrtinách případů se stává chronickou. Vede k životu ohrožujícímu zánětu jater.

Reklama

Výběr článků

Načítám