Hlavní obsah

Obamovi strážci porušili pravidla v 17 zemích, selhali a obtěžovali ženy

Washington

Příslušníci tajné služby, ochranky amerického prezidenta, se v minulých letech dopustili selhání a porušení pravidel při cestách v celkem 17 zemích. V pátek to s odkazem na výpovědi svědků před senátním vyšetřovacím výborem uvedl deník The Washington Post.

Ochranka amerického prezidenta

Článek

Prezidentovi ochránci si při výjezdech do ciziny především platili prostitutky a někteří měli mimomanželské vztahy s ženami, s nimiž se vídali opakovaně. Strážci se přitom dopouštěli porušování bezpečnostních opatření.

Výpovědi svědků podle senátora Ronalda Johnsona jsou v rozporu s vyjádřeními tajné služby o nulové toleranci vůči nevhodnému chování příslušníků ochranky. Senátor odmítl uvést podrobnosti.

Už ve čtvrtek ale americký list informoval o tom, že zbaveni funkcí byli další dva členové ostrahy prezidenta.

Zapomněl náboj a posílal neslušné e-maily

Prvním vyšetřovaným je Ignacio Zamora, jenž velel více než desítce mužů odpovědných přímo za ochranu prezidenta USA. Zamora vyndal náboj ze své služební zbraně v pokoji luxusního washingtonského hotelu Hay-Adams nedaleko Bílého domu. Navštívil v něm ženu, se kterou se setkal u baru. Když zjistil, že tam náboj zapomněl, vrátil se do hotelu a požadoval vstup na pokoj. Hotel upozornil Bílý dům, když se Zamora představil jako tajný agent.

Během vyšetřování byl také prozkoumán Zamorův služební telefon. Ukázalo se, že on a jeho kolega Timothy Barraclough zasílali e-maily se sexuálním obsahem jedné ze svých podřízených. Zamora byl zbaven funkce a Barraclough přeřazen.

Na adresu ochranky se za poslední léta snesly desítky obvinění nebo stížností kvůli údajným přečinům se sexuálním pozadím.

Už loni byli propuštěni čtyři z 12 agentů, kteří si v Kolumbii před příletem prezidenta USA Baracka Obamy na summit amerických zemí pozvali na hotel dvě desítky prostitutek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám