Hlavní obsah

Obamova reforma pojištění netáhne

– Washington

Američané bez zdravotního pojištění o pojistku, na kterou jim nově nabízí stát příspěvek, zatím moc nestojí. Program je přitom označován za nejambicióznější sociální projekt v USA za poslední půl století a prezident Barack Obama při jeho prosazování sváděl rok a půl tvrdý boj s opozičními republikány.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Barack Obama

Článek

V říjnu, kdy byl systém zavádějící povinné pojištění pro každého spuštěn, se ale dalo pojistit jen zhruba 106 tisíc Američanů, z toho ani ne 27 000 přes vládní internetový portál, který se opakovaně potýkal s potížemi. Obamova administrativa přitom odhadovala, že se do systému za první měsíc připojí půl miliónu lidí.

Bílý dům oznámil, že téměř milión lidí si na portálu zjišťovalo, jestli mají nárok na vládní příspěvek na pojištění, ale žádnou z nabízených variant pojištění nezvolili. Pojištění nemají milióny Američanů.

V řadách Obamových demokratů podle amerických médií panuje zklamání. Prezident se už v minulých dnech musel omlouvat za nedostatky. „Při přípravě zákona jsme neodvedli dostatečně dobrou práci,“ připustil.

Obama už musel ustoupit ve věci rušení dosavadních pojistek, když uznal, že si je Američané můžou ponechat. Úpravu zákona prosazuje v Senátu skupina jeho spolustraníků a podpořil ji i bývalý prezident Bill Clinton.

Reklama

Výběr článků

Načítám