Hlavní obsah

V Ohiu popraví muže nevyzkoušenou injekcí

Právo, roš

Americký stát Ohio se chystá ve čtvrtek v Columbusu popravit prvního odsouzence injekcí s dosud nevyzkoušenou směsí – 40letého Ronalda Phillipse má usmrtit sedativum midazolam a analgetikum hydromorfon. Je to kvůli vyčerpání zásob dosud používaného pentobarbitalu, jehož výlučný dánský výrobce, firma Lundbeck, zakázal v roce 2011 prodej látky americkým věznicím.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Phillipsovi, který v roce 1993 znásilnil a zavraždil tříletou dceru své přítelkyně, odepřela věznice splnit poslední přání vyslovené na poslední chvíli – darovat své ledviny a srdce nemocné matce a sestře. Podle vedení na to věznice není zařízena.

Ohio na rozdíl od čtyř jiných států neuspělo ve snaze koupit od lékáren na zakázku vyrobenou a necertifikovanou náhražku pentobarbitalu, ty však čelí žalobám zpochybňujícím legálnost takového kroku. Náhražkou uskutečnila dvě popravy loni v říjnu jen Jižní Dakota.

Další variantou je analgetikum propofol, na jehož předávkování v roce 2009 zemřel zpěvák Michael Jackson. Jeho použití sice už schválil Nejvyšší soud státu Missouri, ale 90 procent léku je dováženo z Evropy, a hrozí proto stejný zákaz jeho prodeje věznicím v USA, napsal server The Christian Science Monitor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám