Hlavní obsah

Snowdenovi dali svá hesla spolupracovníci, všechny je odvolali

– Washington • Aktualizováno

Někdejší spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden použil uživatelská jména a hesla 20 až 25 spolupracovníků, aby se dostal k tajným informacím, které předal médiím. Řekl jim, že je potřebuje jako administrátor. Všichni byli odvoláni ze svých postů. Agentuře Reuters to řekly nejmenované zdroje blízké vyšetřování.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Snowden pracoval jako správce počítačového systému pro NSA na Havaji loni na jaře. Ze systému stáhl desetitisíce dokumentů označených jako přísně tajné. Jednalo se o materiály NSA, ale i jejího britského protějšku GCHQ. Dokumenty ukazují, že Američané plošně špehují milióny lidí ve světě prostřednictvím odposlechů jejich telefonátů a sledováním jejich komunikace na internetu.

Není jasné, zda dvě desítky pracovníků, z nichž Snowden vylákal hesla, aby se k dokumentům dostal, byly vyhozeny, anebo je jenom přeložili na jiné místo.

Podle Reuters byly dokumenty navíc chráněné nedostatečně. Havajská pobočka NSA neměla ani nainstalovanou nejnovější verzi bezpečnostního softwaru.

Zdroje Reuters uvedly, že vyšetřování úniku materiálů postupuje pomalu, protože se Snowdenovi podařilo zamést některé elektronické stopy. Není údajně ani plně známo, k jakému množství a druhu informací se až Snowden dostal.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Edward Snowden předal utajované dokumenty letos v létě novinářům poté, co uprchl do Hongkongu. Odtamtud se přesunul do Ruska, které mu udělilo na rok azyl. Snowden chtěl pokračovat do Latinské Ameriky, ale americké úřady mu zrušily platnost pasu a on zůstal na několik týdnů bezprizorný v tranzitní zóně moskevského letiště Šeremetěvo. V USA mu hrozí obvinění ze špionáže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám