Hlavní obsah

USA a Izrael přišly o hlasovací právo v UNESCO, neplatily příspěvky

New York
Aktualizováno

Spojené státy a Izrael v pátek přišly o hlasovací právo v mezivládní Organizaci Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Důvodem je opakované nezaplacení členských poplatků. Podle agentury AP je to rána pro americký vliv v kultuře, vědě a školství po celém světě.

Článek

Spojené státy a Izrael přestaly platit poplatky v roce 2011 na protest proti tomu, že vlády členských zemí UNESCO se rozhodly přes jejich protesty přijmout do této organizace Palestinu. Izrael konkrétně namítal, že Palestinci se jednostranně snaží získat uznání své státnosti.[celá zpráva]

Podle interních pravidel UNESCO měly státy zaplatit dlužné částky do pátečního rána, jinak automaticky přicházejí o hlasovací právo, upřesnila AP.

Spojené státy platily ročně 80 miliónů dolarů, což bylo 22 procent rozpočtu UNESCO. Zastavením příspěvků Američané uvrhli organizaci do finanční krize. To se projevilo podle AP i v tom, že se v posledních letech zastavily některé americké iniciativy, například výuka o holocaustu a výzkum tsunami.

UNESCO je mezivládní odborná organizace OSN, jejímž cílem je přispívat k zachování mezinárodního míru a bezpečnosti a posilovat spolupráci mezi státy ve výchově, vzdělávání, vědě a kultuře. Pečuje i o zachování a ochranu světového duchovního majetku i jiných památek historicky nebo vědecky významných. Sídlí v Paříži a má 195 členských států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám