Hlavní obsah

Obama se omluvil za problémy s novým pojištěním

– Washington

Americký prezident Barack Obama se omluvil Američanům, kteří přišli o své zdravotní pojištění v důsledku Obamovy reformy zdravotnictví, a to i navzdory prezidentovým slibům, že se tak nestane. V USA nezvládli vytvořit správně webovou stránku pro pojištěnce. Mnozí o pojistku přišli, protože nová byla dražší než stávající a nemohli ji platit.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama

Článek

„Je mi líto lidí, kteří se ocitli v této situaci v důsledku slibů, které jsem dal,“ řekl Obama v rozhovoru pro televizi NBC. Současně sliboval, že učiní „vše, co je možné“, aby dotčeným pomohl.

Už po nastartování reformy na počátku října se ukázalo, že vláda technologicky nejvyspělejší země světa nebyla za celé tři roky schopna zajistit náležité fungování klíčové webové stránky, přes niž si mají lidé kupovat povinné zdravotní pojištění. Sama ministryně zdravotnictví Kathleen Sebeliusová označila takovou situaci jako „debakl“.

Mnozí z lidí, kteří se na stránky dostali, pak utrpěli cenový šok, když zjistili, že budou muset platit mnohem vyšší pojistné než dosud. A v posledních dnech dostalo nejméně 3,5 miliónu Američanů od pojišťoven nečekané oznámení o zrušení dosavadních pojistek, a to kvůli požadavkům nového zákona.

Na Obamu se nyní snáší ostrá kritika za to, že v době prosazování reformy i poté veřejně více než dvacetkrát pronesl větu v tom smyslu, že „pokud se lidem jejich dosavadní zdravotní plán líbí, budou si ho moci ponechat“. Prezidentova popularita se propadla k rekordnímu minimu.

Obama se už dříve v tomto týdnu snažil otupit ostří kritiky tím, že své sliby opožděně vysvětloval tím, že měl na mysli to, že předreformní pojistky si bude možné zachovat, pokud se nezmění přijetím nového zákona.

„Nebyli jsme tak jasní, jak jsme měli být, pokud jde o změny, ke kterým došlo,“ připustil Obama v televizním rozhovoru.

„Jestli je prezidentovi opravdu líto, že porušil své sliby americkému lidu, měl by udělat více než se jen polovičatě omlouvat v televizi,“ uvedl vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell. Obama by podle něj měl podpořit návrh opozice ponechat Američanům původní pojišťovací plány, pokud si to přejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám