Hlavní obsah

Stávkující popeláři v Chile se střetli s policií

Santiago de Chile

V Chile druhým týdnem pokračuje stávka popelářů požadujících vyšší mzdy. V ulicích chilských měst se vrší hromady odpadků. Ve středu se na několika místech stávkující střetli s policií, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka popelářů v Chile vyeskalovala v potyčky s policiíVideo: Reuters

 
Článek

V metropoli Santiago se tvořily dopravní zácpy poté, co popeláři zablokovali hlavní třídu Alameda. „Městské úřady už to nezvládají,“ upozornil  jeden z úředníků na vzrůstající počet protestujících v ulicích.

Popeláři si stěžují na to, že mají stále víc práce a méně peněz.

Foto: Eliseo Fernandez, Reuters

V chilských městech se na ulicích vrší odpadky. Fotografie je z Valparaisa.

Protesty ve středu zasáhly i další místa a protestující se při nich střetli s policií. V přístavním městě Antofagasta na severu země pořádkové síly proti demonstrantům použily vodní děla. Ve Valparaísu, kde se protestovalo před budovou Národního shromáždění, zatkli 12 lidí.

Foto: Eliseo Fernandez, Reuters

Odpadky ve Valparaisu

Popeláři žádají, aby problém rychle řešil prezident Sebastián Piñera. Ten jejich stávku označil za nepřijatelnou.

V ulicích se mezitím vrší hory odpadků. Jen ve Valpairaisu se podle místních médií válí na 800 tun odpadu. Úřady si tam k nouzovému odvozu odpadu najaly 18 vozidel a po městě rozmístily 46 kontejnerů. Problém tím ale vyřešily jen částečně.

Ministr zdravotnictví Jaime Mañalich varoval před zdravotními riziky, bude-li stávka pokračovat. Uvedl, že vláda zvažuje, co dělat. Mimo jiné přemýšlí o nasazení policie u skládek, které blokují stávkující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám