Hlavní obsah

Novým starostou New Yorku je Bill de Blasio, Lhota s českými kořeny neuspěl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Novým starostou New Yorku se stane demokrat Bill de Blasio. Dosavadní newyorský ombudsman v úterních volbách podle všeobecného očekávání porazil republikána s českými kořeny Joea Lhotu a bude prvním demokratem v této funkci za dvě desetiletí. De Blasio vystřídá dosavadního starostu Michaela Bloomberga, který městu vládl 12 let.

Foto: Carlo Allegri , Reuters

Bill de Blasio

Článek

De Blasio se stal kandidátem demokratů poměrně překvapivě. Ještě v červenci byl v průzkumech až čtvrtý a v kampani nabízel nejjasnější odklon od všeobecně populárního Bloomberga, na což poukazoval i jeho soupeř.

Oba kandidáti odrážejí do značné míry různorodost New Yorku. Lhota v novinovém rozhovoru řekl, že "rodina z otcovy strany je česká" a že "dědeček z matčiny strany byl Ital a babička Židovka". De Blasio má německo-italské kořeny a má za ženu černošku Chirlaine McCeayovou.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Neúspěšný republikánský kandidát Joe Lhota

De Blasio kritizoval Bloomberga za to, že ve městě výrazně vzrostla majetková nerovnost, a slíbil rozdíly mezi chudými a bohatými překlenout. Chce také zrušit praxi umožňující policii preventivně zastavovat a prohledávat podezřelé osoby. Tu sice letos odmítla newyorská soudkyně jako neústavní, odvolací soud ale rozsudek zrušil a případ jí kvůli podjatosti odebral.

První demokrat za dvě desetiletí

Lhota obviňoval svého oponenta, že usiluje o třídní boj a snaží se obyvatele města rozdělit. Varoval také před tím že opuštění důrazného boje proti kriminalitě vrátí New Yorku nálepku "města zločinu", kterou nesl v 70. a 80. letech.

Bloomberg byl původně demokrat, poprvé na starostu kandidoval jako republikán, v roce 2007 ze strany vystoupil a do voleb šel jako nezávislý. Před ním byl starostou také republikán, Rudy Giuliani. Oba kladli důraz na důsledný boj se zločinem, který město zachvátil za vlády předešlých demokratických starostů, a dokázali také kriminalitu ve městě výrazně snížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám