Hlavní obsah

Američtí lékaři se podíleli na mučení teroristů, tvrdí nezávislá zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Lékaři a sestry pracující pro americké ozbrojené síly jsou spoluviníky mučení a zneužívání lidí zadržených kvůli podezření z terorismu. Uvedla to nezávislá zpráva Lékařského institutu a společnosti Open Society. CIA i Pentagon závěry zprávy odmítly.

Foto: Bob Strong/Files , Reuters

Tábor Delta na americké základně Guantánamo na Kubě

Článek

Zpráva, která vznikala dva roky, uvádí, že zdravotníci a lékaři pracující pro ozbrojené síly nejen pomáhali vymýšlet způsoby výslechů, které měly zlomit zadržené, ale přímo se podíleli na jejich „mučení, krutostech i nelidském a degradujícím zacházení“.

Pode zprávy začalo k těmto praktikám a podílu zdravotníků docházet od 11. září 2001 v amerických věznicích v Afghánistánu, na základně v Guantánamu a v tajných věznicích CIA rozmístěných po světě.

Spoluautor zprávy Leonard Rubenstein ze Školy veřejného zdraví Johnse Hopkinse a Bloomberga řekl BBC, že zpráva odhalila „dědictví mučení a zneužívání vězňů zdravotníky na Guantánamu i jinde“.

Pokřivená praxe pokračuje

„Zjistili jsme, že na ministerstvu obrany a v CIA změnili jádro etických standardů tak, že profesionální zdravotníci se podíleli na zneužívání zadržených. Toto pokřivení stále existuje,“ dodal Rubenstein s tím, že jde mimo jiné o nucenou výživu zadržených.

„Jedním je užití lékařů při nucené výživě zadržených a použití donucovacích židlí, které porušují etické principy Mezinárodní federace zdravotníků a amerických profesních zdravotnických organizací,“ řekl Rubenstein. Podezřelí na Guantánamu, kteří vyhlásili hladovku, byli nuceně vyživováni, což už dříve přiznal Pentagon.

Dalším případem je podle spoluautora zprávy účast při výsleších, kdy profesionální zdravotníci zjišťují slabiny, které mohou vyslýchající využít.

Námitky CIA a obrany

Zpráva v závěru vyzývá zpravodajský výbor amerického Senátu, aby plně vyšetřil tyto praktiky. Mluvčí oddělení CIA pro styk s veřejností Dean Boyd ale uvedl, že zpráva obsahuje „vážné nepřesnosti a chybné závěry“. Dodal, že CIA už nemá nikoho ve vazbě a že Obama ukončil program zadržování a vyslýchání podezřelých z terorismu v roce 2009. Současně jim dal milost před stíháním, protože jednali v dobré víře. [celá zpráva]

Mluvčí Pentagonu Todd Breasseate dodal, že žádný z autorů neměl přístup k vězňům, jejich zdravotnickým záznamům a procedurám na Guantánamu. Podle něj pracovali v táboře na základně Guantánamo mezi zdravotníky pouze naprostí profesionálové.

Už v roce 2009 ale Mezinárodní výbor červeného kříže uvedl, že zdravotníci byli přítomni u mučení a monitorovali stav vyslýchaných, aby byla použitá technika výslechu včas přerušena. [celá zpráva]

O asistenci lékařů při mučení mluvila v roce 2009 i Americká nevládní organizace Lékaři pro lidská práva (PHR). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám