Hlavní obsah

V Kanadě jsou výhrady proti jmenování Jelineka velvyslancem v ČR

Montreal

Výhrady vůči jmenování podnikatele, politika a sportovce českého původu Otto Jelineka novým kanadským velvyslancem v Praze publikoval ve čtvrtek na svých stránkách kanadský list The Globe and Mail. List píše, že Jelinek může mít v ČR vlastní obchodní zájmy a jeho jméno se navíc objevilo v souvislosti se skandálem kolem pronájmu švédských letounů Gripen.

Foto: Profimedia.cz

Otto Jelinek

Článek

Autor článku Daniel Livermore se také ptá, zda může kanadské zájmy hájit muž, který Kanadu opustil v roce 1994:„Jak oněch 18 let strávených mimo Kanadu ovlivnilo jeho schopnost kompetentně reprezentovat Kanadu v zámoří?” ptá se v komentáři Livermore. „Jaké jsou pozůstatky jeho obchodních a osobních konexí v České republice a jak by mohly ovlivnit jeho schopnost reprezentovat Kanadu a Kanaďany? Vzdal se českého občanství jako podmínky jmenování a zbavil se plně všech svých obchodních zájmů v Česku?”

Nejvíce otázek ale podle autora vyvolává jiná okolnost. „Když se stal součástí obchodní komunity po návratu do Prahy v roce 1994, udržoval pan Jelinek široké obchodní styky s předními mezinárodními společnostmi.”

Jelinek se v roce 1940 narodil v Praze a po roce 1948 jeho rodina emigrovala. V roce 1962 se stal krasobruslařským mistrem světa a o deset let později zahájil politickou kariéru. Celkem pětkrát byl zvolen poslancem kanadského parlamentu. Když se v roce 1994 vrátil do České republiky, stal se šéfem české pobočky firmy Deloitte a v roce 2002 šéfem pobočky firmy pro střední Evropu. Od roku 2007 do roku 2011 byl předsedou představenstva společnosti Colliers International. Až v roce 21012 se vrátil do Kanady.

 Vazby na byznys v Česku

„Jeho jméno bylo rovněž spojeno s velkým korupčním skandálem, který v české politice stále doznívá,” píše Livermore v komentáři ohledně aféry s údajnými úplatky kolem pronájmu švédských bojových letounů Gripen pro českou armádu.

„Pan Jelinek odmítl příležitost k veřejnému objasnění své role v této aféře. Vzhledem k tomu, že Českou republikou od nedávna zmítají jiné korupční skandály, bylo by nešťastné, kdyby se vrcholný kanadský představitel ocitl uprostřed pokračujících sporů,” uvádí se v komentáři, kde se autor táže, zda se kanadské úřady Jelineka při bezpečnostních prověrkách na jeho účast v aféře kolem gripenů dotazovaly a zda jeho roli objasnily.

Daniel Livermore se rovněž zamýšlí nad tím, jak Jelinekova diplomatická imunita ovlivní případnou žádost českých vyšetřovatelů o velvyslancovo svědectví: „Jak člověk, který má z posledních dvaceti let takovou vazbu na český byznys, náhle změní preference a stane se hlavním mluvčím kanadských zájmů? Jelinekovo jmenování vyvolává příliš mnoho otázek. Kanadská veřejnost by se měla dožadovat odpovědí.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám