Hlavní obsah

USA slibují omezení odposlechů

Novinky, rei
Washington

Americký prezident Barack Obama nařídil revizi programů výzvědných služeb poté, co vyšlo najevo, že Američané odposlouchávají telefonáty miliónů Evropanů a sledují i telefonáty evropských státníků, kromě jiných zřejmě i německé kancléřky Angely Merkelové. V případě tajné služby NSA je to už druhá revize po letošním odkrytí jejích praktik bývalým analytikem CIA Edwardem Snowdenem.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

Obama v rozhovoru pro televizi ABC News odmítl specifikovat, kolik toho o práci zpravodajců věděl. „My jim udáváme směr,“ řekl a dodal: „V posledních letech ale pozorujeme rozvoj jejich možností, a proto teď iniciuji revizi, abychom zajistili, že nebudou nezbytně dělat všechno, co jsou schopni dělat,“ řekl Obama.

Podle nejmenovaného zdroje z Bílého domu prezident uvažuje o zákazu odposlouchávat státníky spřátelených zemí. Obamův mluvčí Jay Carney uvedl jen, že americká vláda „shledává potřebu dalších omezení při sběru a využívání informací“.

Řádné prošetření tajených aktivit slíbil senátní výbor pro kontrolu zpravodajských služeb. Podle jeho předsedkyně, demokratky Dianne Feinsteinové, senátoři o aktivitách NSA, které vyvolaly v Evropě pobouření, nevěděli. „K shromažďování informací o předácích amerických spojenců včetně Francie, Španělska, Mexika a Německa prohlašuji jednoznačně, že jsem naprosto proti,“ řekl Feinsteinová.

Pochybuje i o tom, že o odposlouchávání evropských partnerů věděl prezident. V takovém případě to ale je „velký problém“, že Obama nebyl o monitorování spřátelených „prezidentů a premiérů“ informován.

Související témata

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Foto: Novinky

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

V úterý stanou na půdě Sněmovny reprezentantů šéfové NSA, aby odpověděli na dotazy zákonodárců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám