Hlavní obsah

Bývalým studentům vyplatí kvůli zneužití 60 miliónů dolarů

Washington

Pensylvánská státní univerzita se dohodla na urovnání s 26 muži, kteří tvrdí, že je před lety sexuálně zneužil bývalý univerzitní trenér amerického fotbalu Jerry Sandusky. V pondělí to podle agentury Reuters uvedli představitelé univerzity. Instituce obětem v rámci urovnání zaplatí 59,7 miliónu dolarů (1,1 miliardy Kč).

Foto: Pat Little/Files , Reuters

Jerry Sandusky

Článek

"Doufám, že to je další krok vpřed v ozdravném procesu pro ty, kterým Sandusky ublížil, a další krok vpřed pro Pensylvánskou státní," sdělil podle agentury Reuters rektor Rodney Erickson.

Univerzita podle britského zpravodajského serveru BBC uvedla, že v minulosti obdržela šest dalších tvrzení o zneužití. Domnívá se ale, že některá z nich jsou nepodložená.

Sandusky (69) byl loni v červnu odsouzen za sexuální zneužívání mladistvých k trestu vězení ve výši třiceti až šedesáti let. Podle soudců se svých zločinů dopouštěl čtrnáct let a zneužil nejméně deset svých nezletilých svěřenců. Odvolací soud na začátku tohoto měsíce zamítl možnost obnovení procesu.

Bývalému rektorovi prestižní univerzity Grahamu Spanierovi a dvěma dalším univerzitním činitelům hrozí soud kvůli obvinění, že v případu nahlášeného zneužití z roku 2001 nepodali zprávu a nejednali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám