Hlavní obsah

V americkém Ohiu popraví vraha dosud nevyzkoušenou smrtící injekcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Columbus (USA)

V americkém státě Ohio dojde při příští popravě smrtící injekcí ke změně. Bude použita zatím nevyzkoušená kombinace dvou látek, jelikož dosavadní zásoby látky běžně užívané došly. Informovaly o tom v pondělí agentury Reuters a AP s odvoláním na ohijské vězeňské úřady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dosud se využíval k popravám lék pentobarbital, jeho výrobce však toto uplatnění zakázal. Hrdelní trest nad Ronaldem Phillipsem, naplánovaný na 14. listopadu, proto má být nově vykonán pomocí sedativa midazolam v kombinaci s analgetikem hydromorfon. Podle AP těmito látkami nepopravuje žádný stát v USA.

Ohio je dalším z amerických států, který je nucen hledat alternativu pro náplně do smrtících injekcí. Velké farmaceutické firmy, zejména ty v Evropě, v posledních letech odmítají prodávat potenciálně smrtící léky do věznic. V minulosti se už kvůli tomu musely v USA odložit desítky poprav. Naposledy tento měsíc odložil guvernér státu Missouri vůbec první americkou popravu, při níž měl být jako smrtící látka použit přípravek propofol.

Evropská unie pohrozila Spojeným státům, že v případě použití tohoto přípravku ve smrtících injekcích omezí jeho vývoz za oceán. Propofol je nejčastěji používaným anestetikem v amerických nemocnicích a 90 procent jeho zásob pochází z Evropy.

Čtyřicetiletý Ronald Phillips dostal trest smrti za vraždu tříleté Sheily Marie Evansové v roce 1993. Dceru své přítelkyně zabil po dlouhodobém zneužívání. Odsouzencovi právníci žádali pro svého klienta milost, kterou odůvodňovali tím, že Phillips byl v dětství vystaven bití a znásilňování od svého otce. Ohijské úřady žádost však zamítly, neboť podle nich na své zneužívání upozornil až ve chvíli, kdy mu začalo hrozit vykonání rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám